IKEÁS alga dóm

By Józsi - szeptember 30, 2020

A SPACE10 alga dómja képes lehet megoldani a világ legnagyobb problémáit




Mindannyian tudjuk, mi a legjobb az IKEA-ban: lapra szerelt bútor elérhető áron és a svéd húsgolyók. Azonban nem árt tudnunk, hogy az IKEA-nak egy kihelyezett kutató laborja is van, aminek a neve SPACE10, és új szintre akarja hozni a fenntartható életmódot. Az egyik elképzelés, aminek mentén a SPACE10 kutat, hogyan tudnánk fejleszteni a táplálkozásunkat, és napjaink mezőgazdaságán túlmutató módon hogyan jutnánk a jövőben finom és tápláló falatokhoz. A koppenhágai CHART art fair-en a SPACE10 bemutatta az Alga Dómot, egy négy méter magas építészeti prototípust, ami mikroalgát állít elő, ami nem más, mint az új superfood.




Aleksander Wadas, Rafal Wroblewski, Anna Stempniewicz építészek tervezték a SPACE10 rezidens biomérnökével, Keenan Pinto-val együttműködésben az Alga Dómot, ami egy foto-bioreaktornak nyújt szállást, ez az eszköz nagy mennyiségű mikroalgát állít elő 320 méteres csőtekercsében. A CHART ideje alatt, csupán három nap alatt 450 liter mikroalgát állított elő. A zárt pavilon búvóhelyként és közösségi térként is funkcionált.




A mikroalga első hallásra nem hangzik túl étvágygerjesztőnek (legtöbbünknek biztos elsőként a nyálkás zöld trutymó jut eszébe). Ezzel szemben a mikroalga tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és fehérjével. Kétszer annyi protein van benne, mint a húsban, több béta-karotin, mint a répában, és több vas, mint a spenótban. Ráadásul, mivel fotoszintetikus organizmus (ami azt jelenti, hogy képes a széndioxidot és vizet energiává alakítani), a mikroalga segítségünkre lehet a bioüzemanyagok fejlesztésében, a széndioxid és más üvegház gázok csökkentésében, és az ipari szennyvízkezelésben. Nos, ilyen lenne a jövő superfoodja?

















Forrás: design-milk.com (A cikk 2017-ben íródott) 
Képek forrása: design-milk.com 
(Itt oktatási célból szerepelnek.)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments