A robot hal

By Józsi - október 24, 2019

Az MIT bemutatta robot halát, ami a tengeri életet dokumentálja


Az MIT (Massachusetts Institute of Technology, USA) tudósai bemutattak egy kamerát hordozó, gyors mozgású robot halat, ami az élő halakkal együtt úszva, egészen közeli felvételeket képes rögzíteni.

Az MIT Komputertudományi és Mesterséges Intelligencia Laboratóriuma publikálta az írást, miszerint a SoFi (Soft Fish) névre keresztelt hajlékony robot halat úgy tervezték, hogy a lehető legkevésbé legyen bomlasztó hatással élő környezetére.

Fidzsin, a Szivárvány Zátonyon tesztelték, és több mint 15 méteres mélységben úszott kb. 40 percen át.

Hidraulikus motor mozgatja, ami kétoldali mozgást tesz lehetővé, ami egy élő hal mozgását imitálja, a robot egy sor különböző úszási sebességgel képes működni.

Az átlagos sebessége egy méter per szekundum.


Korlátlan mozgás

A robot halnak megvan a képessége arra is, hogy lendületét kontrollálja, egy állítható súly kamrával, és egy „lendületet kontrolláló egységgel”, ami képes befolyásolni a sűrűségét, levegőt összenyomva vagy annak nyomását csökkentve. Ezenkívül, két uszony az oldalain lehetővé teszik, hogy szabályozza a sodródását, tehát egyenes vonalban képes úszni, fordulni és merülni is.

A robot teste szilikongumiból és rugalmas műanyagból készült, néhány 3D nyomtatással elkészített komponenssel, beleértve a fejet, ami az összes elektronikát tartalmazza, úgymint a kamerát is.

A hal irányításához a csapat egy vízálló Super Nintendo kontrollert használt, ami egy egyedi akusztikus kommunikációs rendszer segítségével működik.


Az első szabadon mozgó design

Eltérően más létező autonóm víz alatti eszközöktől, amiket hagyományosan hajókhoz csatlakoztatnak, és propeller hajtja őket, a SoFi lítium-polimer akkumulátorral van felszerelve, hasonlóval, mint amivel az okostelefonok.

„Tudomásunk szerint, ez az első robot hal, ami képes kötetlenül, három dimenzióban mozogni, kiterjedt időn belül,” mondta Robert Katzschmann PhD várományos az MIT News weboldalon.

„Meg van benne a lehetőség, hogy egy újfajta eszköze legyen az óceán felfedezésének, és hogy a tengeri élet titkainak feltárására új utat nyisson.”





Forrás: dezeen.com
Képek forrása: dezeen.com
(Itt oktatási célból szerepelnek.)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments