A BedZED

By Józsi - július 15, 2019

A londoni „Beddington zéró energia fejlesztés” (Beddington Zero Energy Development)


A BedZED (Beddington Zero Energy Development) felépítése nem új hír, azonban érdemes tanulmányozni, mert egy legendás példája az innovatív, zéró-energia, fenntartható lakhatásnak többegységes léptékben. A lakótér és munkahely fejlesztés, London Sutton kerületében, egy szén-semleges közösség, termékeny zöld terekkel, újrahasznosító rendszerrel, víztakarékos megoldásokkal, és egy kötelezővé tett zöld közlekedési tervezettel. Ez cakumpakk a fenntartható lakhatás egy nagyvárosban, és a 2002-es építése óta is virágzó közösség lakja.


A Bill Dunster építész tervezte, 2000 és 2002 között épült BedZED projektben 82 ház, 17 apartman, és egy 1.405 m² nagyságú munkára alkalmas tér foglal helyet. A tervet a 2003-as Stirling-díjra jelöltek közé is beválogatták.


A BedZED fejlesztés terve nagyon magas környezeti követelményeknek, a tetőkertek erős hangsúlyának, a napfénynek, napenergiának, az energiafogyasztás kisebbítésének és a szennyvíz újrahasznosításának a találkozási pontjában született. Az anyagok tekintetében, a BedZED természetes, visszaforgatott vagy újra használt matériákból épült. Minden faanyag, amit felhasználtak, a Forest Stewardship Council, vagy más nemzetközi szinten elismert környezeti szervezetek által jóváhagyott forrásból származott.


A passzív szolár technikák használatával a házak teraszai dél felé néznek, hogy maximalizálják a hő erősségét, mely a napból érkezik. A teraszok mögött északra néző irodák találhatók, így a redukált napfény megakadályozza a túlfűtöttséget, és szükségtelenné teszi az energia éhes légkondicionáló használatát az irodákban. Egy központi hő- és elektromosságtermelő erőmű szolgáltat meleg vizet, amelyet a helyszínen szuper szigetelt csövek távfűtési rendszerével osztanak el. Ha a lakóknak vagy dolgozóknak további fűtésre van szüksége, minden otthont és irodát házi forró vizes tartállyal láttak el, ami radiátorként is működik. A BedZED erőműve fanyesedékkel működik, ami különben hulladéklerakóba került volna.


A BedZED egyik különleges közösségi elhatározása a közlekedéssel kapcsolatos. Az egész épületegyüttest úgy tervezték, hogy az autóközlekedés alternatíváit bátorítsa. A zöld közlekedési tervezet népszerűsíti a sétát, biciklizést és a tömegközlekedést. A lakók számára egy telekocsit helyeztek el, és minden kezdeményezés segíti a közlekedés zöld stratégiájának kibontakozását. A BedZED célja a privát autóhasználat általi fosszilis gázok kibocsátásának 50%-os kisebbítése az elkövetkező 10 évre, összehasonlítva más konvencionális lakhatást nyújtó épületekkel. A BedZED volt az első „kevés-autó” fejlesztés az Egyesült Királyságban, magában foglal egy autó klubot, aminek „ZEDcars” a neve. A „gyalogos az első” az alapelv jó közvilágítással, felhajtós járdaszegélyekkel babakocsik és kerekes székek számára, és egy olyan utca alaprajzzal, amely a járműveket alacsony sebességen tartja.


Továbbá, a tervezők nagy elhatározása volt a fejlesztés testet öltött energiája, az energia azon mértéke, ami a kivitelezéséhez volt szükséges. Hogy a BedZED megvalósításához szükséges energiát redukálják, az építőanyagokat úgy válogatták össze, hogy kis lábnyommal gyártották-e őket, és lehetőleg azon a 35 mérföldes sugarú körön belülről származzanak, aminek a centruma az építkezés volt. Az építőanyagok szállításához szükséges energiát is minimalizálták.


És mindezek a kiemelt jellegzetességek alig karcolják a felszínt. A BedZED a zöld innovációk hosszú listájával dicsekedhet, melyek igazi alternatív megoldások voltak 2002-ben, és a mai napig jó példát mutatnak fel.













Forrás: inhabitat.com
Képek forrása: zedfactory.com, inhabitat.com, greenroofs.com
(Itt oktatási célból szerepelnek.)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments