Kicsinyítés

By Józsi - november 08, 2021

Mit tanulhatunk a „Kicsinyítésből”?

Sós József írása



A Kicsinyítés (eredeti cím: Downsizing) 2017-ben bemutatott amerikai sci-fi vígjáték-dráma, melyet Alexander Payne rendezett. A forgatókönyvet Alexander Payne és Jim Taylor írták. A főbb szerepekben többek között Matt Damon látható.

 

Norvég tudósok felfedeznek egy módszert, amivel élőlényeket lehet lekicsinyíteni. Az eljárást embereken is alkalmazzák, így a túlnépesedés ellenszereként minimális fogyasztású, miniatűr populációt szeretnének elérni. Mire az eszköz eljut Amerikába, miniatűr emberek lakóparkjai létesülnek, ahol a nagyméretű életben összegyűjtött kevés pénzt is nagy vagyonná lehet alakítani, hiszen egy miniatűr luxus ház a nagyméretű világban makettnek tűnik.


 

Samuel Monkarsh, aki cikket írt a filmről, azt mondja, hogy „a film azt képzeli el, hogyan néz ki a fogyasztás csökkentése az egyén miniatürizálásával, nem pedig a több iránti étvágy minimalizálásával.” Valamint azt kérdi tőlünk: „az emberi fogyasztás újragondolása a főáram részévé válik?”

A film üzeneteiben megütközik az egyik valónk, ami a fogyasztói társadalom tagja, aki több pénzt, több dolgot, több szabadságot akar, és a még ma is forradalmi, környezettudatos magunk, aki több tiszta levegőt akar lélegezni, nagyobb biológiai sokféleséget látna óceánjainkban, nagyobb jövedelmi egyenlőséget szeretne, nagyobb átláthatóságot a társadalomban, fenntarthatóbb vállalkozásokat a gazdaságban. Ezeket az óhajokat említi Monkarsh, aki az iménti vágyakként a jelen fogyasztói és a jövő ökologikus preferenciáit hasonlítja össze, de szerintem ezek már ma, egymást akadályozó, sokszor azonban egymást segítő kívánságok, amik döntéseinket befolyásolják.)

Inkább lekicsinyítenénk-e magunk, csak azért, hogy szuper luxusban élhessünk, és az ökológiai lábnyomunk így is töredéke lenne annak, amit azelőtt fogyasztottunk? A film során annak is tanúi lehetünk, ahogy egy radikális változás a mindennapok részévé válik. Sok tudós állítja, hogy a legújabb trendeket nem lehet összehasonlítani a korábbi időszakok tendenciáival. Hogy a koronavírus miatt megcsappant káros kibocsátás vagy egy-egy nagyobb vulkánkitörés miatt éppen hogyan alakul időjárásunk, sosem tudhatjuk előre. Azonban minimális tudatossággal és újra hasznosítással is nagy eredményeket érhetünk el. Ugyanis, ha kevesebbet veszünk el, és azt is igyekszünk visszaadni, akkor nem tévedhetünk, hiszen a föld nem lesz kirabolva.

A túlnépesedés, amivel a Kicsinyítés foglalkozik pedig egy furcsa kérdés. Mindenki tudja, hogy nem Európa az, ami túlnépesedik, hiszen elöregedő lakosságú társadalmakban élünk. A túlnépesedés a kevésbé „gazdag” országokban történik. Ha népszerűbb lenne a családtervezés, ami a nők megerősödésével, szexuális felvilágosítással, gyakoribb fogamzásgátlással, örökbefogadással, és más egyebekkel járna együtt (a Stanford Egyetem egyik weboldala szerint is), az segítene csökkenteni bolygónk túlnépesedését.

Nem kell lekicsinyítenünk magunk, hallgassuk meg, amit az ökológusok és a környezetvédők mondanak, a Solarpunk igazsága is valahol ott van.


Képek forrása: Paramount Pictures
(Itt oktatási célból szerepelnek.)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments