Wafrica: a nyugat-afrikai kultúra ihlette japán kimonók

By Józsi - november 07, 2021



Törzsi, animista, kifinomult és kodifikált. Noha Japánt és Nyugat-Afrikát óceánok választják el egymástól, Serge Mouangue art director még 2007-ben tett japán útja során ezek a hasonlóságok váltak kézenfekvővé. És utólag visszagondolva, ez volt a Wafrica születése: egy afrikai kimonó, amely ötvözi a japán kifinomultságot és részletekre irányuló figyelmet a nyugat-afrikai sűrű ritmikussággal és rezgéssel.




„Arra az érvre válaszolva, hogy a globalizáció megfoszthat bennünket kulturális identitásunktól, két ősi, erős és kifinomult identitás: Japán és Afrika közötti beszélgetés alakult ki,” magyarázza Mouange a kezdeményezése mögött meghúzódó gondolkodásmódot. „A beszélgetés a történeteink szálainak összefonásának szépségéről szól.”




Mouange felidézi azt az időt, amikor egy kíváncsi és nyitott japán vásárló kérte, hogy felpróbálhassa a kimonót. „A nő reakciója spontán volt: egy darab egyetemes örökség van rajtam”. A Wafrica kimonó azonban sokkal több, mint 2 különböző kultúra keveréke. Kísérlet a narratíva újradefiniálására, és egy harmadik esztétika meglátására: egy olyanra, amely tiszteletben tartja két kultúra kódjait, szépségeit és tulajdonságait.




A Wafrica weboldala ezen a linken elérhető.


























Szöveg forrása: spoon-tamago.com
Képek forrása: spoon-tamago.com; bellecon.fandom.com
(Itt oktatási célból szerepelnek.)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments