Gyökér pad

By Józsi - május 11, 2019

Építészek: Yong Ju Lee Architecture
Megvalósítás éve: 2018
Helyszín: 302-17 Ichon-dong, Yongsan-gu, Szöul, Dél-Korea


A Gyökér pad a Hangang művészeti versenyen győztes pályamű újraértelmezése. Ez egy kör alakú köztéri bútor, melynek átmérője 30 m, a pázsiton installálták, és egy gyökérzet dinamikus formáját adja, mely keresztül a parkon terjeszkedik. Vizuális ingert nyújt, mivel erős kontrasztban áll a háttérrel, a tágas parkkal. Különböző magasságú padokat alkotó rendszer, amiben az emberek ülve vagy fekve pihenhetnek. A győztes pályaműből ered az a gondolat, hogy az organikus forma, mely a középpontból burjánzik kifelé, térbeli kapcsolatokat hoz létre.


A padot komputer algoritmus segítségével tervezték, ami dinamikával látta el a három dimenziós geometriát. A fém váz a beton alapozással tartja a teljes formát, ez a fő szerkezet, amit fadeszkával fedtek be. Mivel megszokott anyagokat használtak a kivitelezésnél, így a használat is könnyűvé válik, és azonnal látszik, hogy kényelmes lesz rá leülni. Amellett, hogy egy teljes kört formáz, a Gyökér pad beleolvad a fűbe, és elmossa a határokat a művi installáció és a természeti környezet között. A látogatók, miközben egymással kommunikálnak, kényelmesen érezhetik magukat egy pihenőhelyen, és élvezhetik a sajátos designt. Az installáció valódi bútorként is tökéletesen funkcionál, három különböző magasságú padokkal: gyerek szék (250 mm), felnőtt szék (450 mm) és asztal (75 mm). A ritmusos forma nagyszerű élményt nyújt a Hangang Parkban, és különböző módokon jelent kikapcsolódási lehetőséget.


Hogy behatóan megformálják a kifelé burjánzó ágakat, a reakció-diffúzió rendszereket alkalmazták a design folyamatában. Ez a matematikai modell leírja egy vagy több kémiai anyag koncentrációjának a térbeli és időbeni változását: helyi kémiai reakciókat, melyekben az anyagok egymásba transzformálódnak, és diffúziót, ami az anyagok egy felületen történő térbeli terjedését okozza. Az ebből készült algoritmus által egy teljes sugárirányú formát generáltak az előtérrel (az installáció), mely a háttérbe olvad (a fű).























Forrás: archdaily.com
Képek forrása: archdaily.com
(Itt oktatási célból szerepelnek.)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments