Az angliai Éden projekt

By Józsi - május 26, 2019


Az Eden Project (keltául: Edenva), egy népszerű turista látványosság Cornwall-ban, az Egyesült Királyságban. A két biomban növények vannak, melyeket sok változatos klímájú környezetből válogattak össze. A projekt egy újraművelt porcelán agyag bánya területén helyezkedik el, 2 km-re St. Blazey, és 5 km-re St. Austell városától.



A komplexumot két óriás tetőzet uralja, melyek egymással érintkező kupolákból állnak, melyek otthont adnak több ezer növényfajnak, és mindegyik tetőzet alatt természetes életközösségeket utánoznak. A biomok sok száz hatszögű és ötszögű levegővel megtöltött műanyag cellából állnak, melyeket acélszerkezet tart meg. A két biom közül a nagyobbik, esőerdei környezetet szimulál, és a második, mediterrán környezetet. A látványosságnak kültéri botanikus kertje is van, mely sok növénynek és állatnak ad szállást, melyek Cornwall-ban, és általában az Egyesült Királyságban őshonosak. Ezek közül sok növénynek fontos és érdekes háttér története van, pl. azoknak, melyek őskorig visszanyúló örökséget képeznek.

Az építkezés 1998-ban kezdődött meg, és a látogatóközpont 2000-ben nyitotta meg kapuit.



Tervben van az Éden Projekt Észak építése Morecambe tengerparti városában, Lancashire-ben, mely a tengeri környezetre fog fókuszálni.













Forrás: en.wikipedia.org
Képek forrása: visitcornwall.com, edenproject.com, pinterest.com, hu.pinterest.com
(Itt oktatási célból szerepelnek.)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments