Az ökoszexualitás

By Józsi - június 03, 2019

Ökoszexuális 

Főnév

1. Egy környezettudatos személy, akinek ragaszkodása a zöld életmódhoz kiterjed a romantikus és/vagy szexuális életére (különösen a partner választásánál)





5 dolog, amit tudnod kell az ökoszexualitásról
Mind a virágokról és méhecskékről szól…


Hallottál olyanokról, akik „ökoszexuálisnak” nevezik magukat? Még ha nem is tudsz róla semmit, a fogalom megidézhet képeket benned, amint emberek a természettel szűrik össze a levet – azonban ökoszexuálisnak lenni ennél többet jelent.

Annie Sprinkle PhD és Beth Stephens PhD performansz művészekkel cseteltünk, akik az ökoszexualitás szakértői, és a „The Explorer’s Guide to Planet Orgasm c. könyv szerzői, hogy beleássuk magunkat ebbe a trendbe. Ők így írják körül azt, mit jelent ökoszexuálisnak lenni: „nem úgy nézel a Földre, mint az anyádra, hanem úgy, mint a szerelmesedre.” A természetet úgy tapasztalod meg, mint „érzéki, erotikus vagy szexi.” Ez akár azt is jelentheti, hogy valaki az izgalomtól vonaglik meztelenül a sárban, de azt is, hogy szimplán élvezi, ahogy forró fürdőt vesz, vagy ha alkalma van meztelenül túráznia a természetben. Ezzel együtt öt további dolgot illik tudnod az ökoszexualitásról. És hé! Talán önmagaddal kapcsolatban is felfedezhetsz valamit.


Akár ökoszexuális is lehetnél

Habár a világban kb. 15.000 ember nevezi magát „ökoszexuálisnak,” Sprinkle és Stephens szerint, könnyű belátni, hogy az elnevezés szinte bárkire ráillik. Ez azért van, mert bármilyen nemű vagy is, és lehetsz bár heteroszexuális, homoszexuális, biszexuális (és bármi más), egyformán lehetsz ökoszexuális. Élhetsz hosszú távú kapcsolatban, lehetsz házas vagy lehetsz boldog szingli. „Bárki lehet ökoszexuális. Ez annak az elismerése, hogy a világ körülöttünk, része a szexuális identitásunknak, és tapasztalatainknak,” mondja a két szakértő.


Ez egy módja a környezet megsegítésének

Igen, ez egy szexuális identitás, azonban egy módja annak is, hogy kifejezd, hogy a környezeti mozgalom tagja vagy. Gondolkozz róla: ha szereted a Földet, szeretnéd ápolni egészségét – nem kizsákmányolni forrásait – ez azt jelenti, hogy környezettudatos módokon viseltetsz iránta. Neked és a Földnek kölcsönös a viszonyotok, ami nem olyan, hogy csak elveszel, elveszel, és elveszel. Végül is, mondja Sprinkle és Stephens, az efféle viselkedés segít csökkenteni a stresszt, és stimulálja a természetes endorfinokat, és általa könnyebbé válik a szív, és részvéttel, empátiával tölt meg téged az olyan dolgok iránt is, amik különböznek tőled. És ez pompásan hangzik.





Továbbra is hús-vér emberekkel szexelhetsz

Továbbra is teljes mértékben a partnereddel szeretkezhetsz. Az emberek is a természet részei. Tudván azt, hogy intim kapcsolatunk van a Földdel, segíthet úgy látni, hogy van értelme a szeretgetésnek. Emellett, ha bevonod a partnered az öko-szerelembe, az csak fokozhatja az élvezetet. Szintén megéri kipróbálni öko-barát szexuális játékszereket és olajakat, amik segíthetik csökkenteni szexuális életed ökológiai lábnyomát. A testedbe kerülő kemikáliák korlátozása az egészségedre szintén kedvezően hat.


Szex a fákkal: Nem szükséges

Sok módozata van annak, hogy egy ökoszexuális a Földdel összhangban szeretkezzen. És, különböző fokozatai vannak az ökoszexualitásnak. Ez nem mindent vagy semmit – te döntöd el, milyen messzire mész el benne. Hallgassuk csak meg néhány módját, hogy valaki miként vonzódhat a Földhöz, Sprinkle és Stephens szerint: a lábaddal masszírozod a Földet, meztelenül úszol egy tóban, elmondod a Földnek, „Szeretlek. Nem élhetek nélküled,” obszcénul beszélni növényekhez, és újrahasznosítani. Szeretkezhetsz a fűben a partnereddel. Vagy elmehetsz egy nudista strandra, és napfürdőzhetsz.


Ez nem egy vallás

Sprinkle és Stephens házasságkötési ceremóniákat vezet, embereket házasítanak össze a Földdel. Ezek performansz művészeti jellegű események, melyeken tradicionális házasságkötési eskük hangoznak el, amiknek a szereplői a Föld nem-emberi elemei (mint az ég vagy a tenger). „Igazán nagy mulatság, és érdekes is,” mondják. „Esküszöl a szeretetre, becsületre és a Föld iránti gyengédségre, és felismered, hogy te magad is a Föld vagy.” És amikor megteszed a fogadalmaid, átkerülsz egy még praktikusabb oldalra, megállsz, és kétszer is meggondolod, hogy hova hajítod a műanyag palackodat, vagy milyen cégeket támogatsz pénzzel. A „házasság” rákényszerít, hogy újravizsgáld a Földdel való kapcsolatodat, és mindörökké jól fogsz bánni vele.



Forrás: en.wiktionary.org, womenshealthmag.com
Kép forrása: womenshealthmag.com
(Itt oktatási célból szerepelnek.)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments