Az első mesterséges intelligenciával készült szék

By Józsi - június 14, 2019


Philippe Starck, a Kartell bútorgyár és az Autodesk szoftvercég bemutatta „a világ első előállított székét, melyet mesterséges intelligenciával terveztek”


A 2019-es milánói design héten megrendezett Salone del Mobile bútor vásáron vezették elő a széket, melyet Philippe Starck tervezett egy prototípus generatív design szoftvert használva, melyet az Autodesk fejleszt. A szék az olasz márka, a Kartell számára készült mesterséges intelligencia közreműködésével.


„Ez az első fizikálisan előállított szék, melyet M.I. készített emberi lények részvételével,” mondta a szoftvert gyártó vállalat.

Starck az Autodesk prototípus szoftverét alkalmazta, hogy erős, stabil széket készítsen minimális anyag felhasználásával, egy olyan folyamat során, melyet ő úgy írt le, hogy „leginkább olyan volt, mint egy beszélgetés”.



Az Autodesk szerint, az M.I. szék az első olyan ülőalkalmatosság, melyet mesterséges intelligencia hozzájárulásával terveztek, és a piacra is vitték azt.

„A Kartell, az Autodesk és én feltettünk egy kérdést a mesterséges intelligenciának: tudod azt, hogy hogyan pihentethetjük meg a testünket a legkevesebb anyag felhasználásával?” – mondta Starck.

„A mesterséges intelligenciának nincs kultúrája, emlékei vagy ihletései, és ekképpen csupán ’mesterséges’ intelligenciájával tud felelni. Az M.I. tervezte az első széket, aminek a designja az emberi agyon kívül, a szokásainkon kívül, és a gondolkodási szokásainkon kívül jött létre.”



A Starck által betáplált információk által a szoftver egy tanulási folyamaton ment keresztül, annak érdekében, hogy olyan széket készítsen, ami kényelmes, szerkezetileg józan, és illik mind a Kartell, mind Starck esztétikai preferenciáihoz.

Az Autodesk a végső designt úgy írta le, mint „együttműködést” Starck, a Kartell és a szoftver között.



„A munka az M.I. asszisztálásával olyan, mint mikor egy gyerek tanul,” mondta az Autodesk.

„Amint a beszélgetés folytatódott, és Starck egyre érzékenyebbé vált arra a módszerre, ahogyan leírta, hogy mit szeretne, a kívánalmak finomodása lehetővé tette a szoftver számára, hogy egyre precízebben megtanulja Starck elképzelését, és végül egyre alkalmasabbá váljon.”



A széket fröccsöntéssel gyártják, egy olyan előállítási technikával, amire a szoftvert megtanították, tehát ismerte a folyamat fizikai lehetőségeit, mikor elkészítette a tervet.

Az Autodesk úgy véli, hogy a mesterséges intelligencia fejlődésével és a generatív design eszközökkel előrehaladhat a designerek munkája.



A mesterséges intelligencia hozzájárulása növelheti az emberi designerek képességeit, állítja az Autodesk.

„Az M.I. közreműködő kapcsolatával, az emberek design és mérnöki gyakorlata felerősödik, megnövekszik a kapacitásunk az innovációra és a produktivitásra,” mondja az Autodesk.



Forrás: dezeen.com
Képek forrása: dezeen.com
(Itt oktatási célból szerepelnek.)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments