A Bárka Hotel

By Józsi - június 20, 2019

A part menti „Bárka Hotel” úszni kezd, mikor a tengerszint emelkedik



Miként a tengerszint emelkedik, és a part menti városok arra próbálnak rájönni, hogyan védekezzenek az áradás fenyegetése ellen, néhány metropolisz elkezdte fontolóra venni, mi lenne, ha a víz szélétől távolabb építkeznének. Más városok nem akarnak meghátrálni. Egy más megközelítés: olyan épületek felépítése, melyek eléggé ellenállóak, hogy bármilyen viharral megbirkózzanak.


Ez a design koncepció, a Bárka Hotel, egy orosz építész cég, a Remistudio alkotása, teljesen vízálló, tehát ha a vízszint túlságosan megemelkedik, valósággal lebegni kezd az óceán színén.


„Az épület alsó részének elegendő a vízkiszorítása ahhoz, hogy úszni tudjon,” magyarázza Alexander Remizov építész. „A nagy terület és az ovális forma segítenek stabilizálni a szelek és viharok idején. Ez nem egy hajó, és nincs beletervezve a navigáció, azonban tud sodródni, és egy másik hajóval a megfelelő irányba vontatható.”


Túl ezen, a hotel teljesen önellátó. Megtermeli a saját energiáját, és minden hulladékot magában visszaforgat. „Nem hagy lábnyomot a környezetben,” mondja Remizov. A csavart forma a külső napelemeket segíti a maximális mennyiségű napfény begyűjtésében, és a szelet is egy különálló generátorba irányítja. Az épület lakóinak hulladékát további energiává alakítják. Egészében, az épület elegendő extra energiát termel ahhoz, hogy a szomszédos lakásokat vagy elektromos autókat is táplálja.


Belül, az előtér növényekkel van megtöltve, melyeket a szerint választottak ki, hogy képesek-e hatékonyan tisztítani a levegőt. Az üveg mennyezet alatt egy kisebb parkszerű tér van, ahol a vendégek pihenhetnek.


Úgy tervezték, hogy egyszerű legyen megépíteni, egy előre gyártott vázzal, mely csak kevésféle anyagból áll. „Természeti katasztrófák esetén gyorsan összeállítható, és működésbe helyezhető, mivel nincs szüksége komplex és drága infrastruktúrára,” mondja Remizov. Az egyedi forma segíti a teher hordását az egész vázszerkezetben, tehát olyan helyekre is alkalmas, ahol földrengések kockázata áll fenn.


A terv eredetileg az Építészek Nemzetközi Szövetsége pályázatára készült, amely a katasztrófák enyhítésére kereste a megoldásokat. Mivel még nem építették meg, Remizov úgy véli, a fejlesztőknek érdemes odafigyelni rá. „A part egy vonzó hely a fejlesztésekhez,” mondja. „Azonban nem mindig lehetséges a part menti épületek biztonságát garantálni, példának okáért, a cunami sújtotta területeken. Ebben az esetben az úszó épület egy üzembiztos alternatíva.”



Forrás: fastcompany.com
Képek forrása: dailymail.co.uk, fastcompany.com
(Itt oktatási célból szerepelnek.)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments