Az elsüllyedt oázis

By Józsi - szeptember 09, 2019

Repedezett föld alakú sivatagi tetőzet alatt bújik meg a földalatti oázis


Repedezett hasadékokban, mint a napégette sivatagi területeken, ez a magával ragadó park az égre nyitott, hasadékok hálózatával, így nyújt menedéket embernek és növénynek. Az elsüllyedt oázist a Thomas Heatherwick Studios tervezte, ez a masszív Al Fayah Park több mint 120 ezer négyzetméteres területet fog át, és játszó és piknikező helyeket is biztosít, előadó tereket és fesztivál helyszíneket, zöldséges kerteket és őshonos virágokat, patakokat.


Bárkinek ismerős lehet a kiszáradt föld formája, ami a design koncepció vezető eleme, azonban ez több mint csupán az építész modorossága. Túl a vizuális inspiráció természetes forrásán, a tájépítészeti stratégia az Egyesült Arab Emírségek klíma feltételeire adott válasz – a tetőszerkezet levél formájú fedelei az alsó teret hidegen tartják, és megóvják a nedvesség eltávozásától.


A jelszerű struktúra szándékolt, hogy vonzza a látogatókat. A hely számos rekreációs lehetőséget biztosít, tanulásra és szórakozásra is alkalmas. A tetőzet alatt 20 méter magas kert található, a tetőzet pedig sétára is alkalmas a hidegebb, esti órákban.


Forrás: weburbanist.com
Képek forrása: dezeen.com
(Itt oktatási célból szerepelnek.)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments