Erdő a stadionban

By Józsi - szeptember 08, 2019

Az erdővel betelepített osztrák futball stadion


A „For Forest – A természet véget nem érő látványossága”, Klaus Littmann művészeti projektje, a klagenfurti Wörthersee stadiont Ausztria legnagyobb public art installációjává változtatta.


A projekt kigondolója a képzőművész, Klaus Littmann – akinek az ötlete Max Peintner több mint 30 éves ceruzarajza nyomán támadt, aminek a címe „A természet véget nem érő látványossága” – és ezt a képet bontakoztatta ki azzal, hogy ezt a megdöbbentő disztópiát ültesse bele a valóságba.


Peintner 1970-es évekbeli ceruzarajza, a természeti környezetünket fenyegető veszélyt úgy tolmácsolja, hogy egy gondolatkísérletet alkalmaz, azt az ötletet, hogy képzeljünk el egy olyan időt, amikor az erdők, csupán, mint kiállítási tárgyak léteznek.


Az évek során a rajz elkezdett terjedni, több mint 20 német nyelvű könyvben szerepelt, és számos nemzetközi publikációban.


300 fát felhasználva, néhányuk akár hat tonnát is nyom, a tájépítész Enzo Enea fedte be a stadion pályáját a közép-európai erdők kevert karakterisztikájához hasonló módon.


Az erdő a stadionban 2019. szeptember 8-tól október 27-ig látható.


Miután a kiállítás bezár, a fákat újraültetik a közelben, és „megmaradnak, mint egy erdő szobor emlékezete.”


Forrás: theguardian.com
Képek forrása: theguardian.com
(Itt oktatási célból szerepelnek.)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments