A buddhista tanító robot

By Józsi - március 04, 2020



Japánt sokan úgy ismerik, mint a robot ipar úttörőjét. 2019 februárjában a kiotói Kodaidzsi templomban Japán első hittanító robotját mutatták be, aminek a neve Kannon Mindar Android.

Kannon a neve a kegyelem buddhista istennőjének, aki nagyon népszerű Japánban. A robot alkalmazásának a célja, hogy megújítsák az érdeklődést a buddhista vallás felé, különösen a fiatalok körében.



A kiotói Kodaidzsi templom


Az 1m 95 cm magas, 60 kg-os robot testét teljes valójában mutatják meg, ami futurisztikus dimenziókat kölcsönöz neki. A szintetikus hangja nőies, és az arca, melyet szilikonból formáztak meg, finom kifejezéseket képes megmutatni.

Kannon Mindar első beszéde a szív szútráról szólt (a buddhista tanítás egyik kulcsszövegéről, a világon az egyik leghíresebb). Mindar köznyelven beszél, hogy a tanítások tisztábbak legyenek, és könnyebb legyen megérteni őket, a tradicionális beszédekhez képest. Angol és kínai feliratozást vetítenek a falra, a külföldi látogatók kedvéért.

A Japan Times szerint Mindar tanításai segítenek leküzdeni a félelmeket, túljutni a felfogóképesség csapdáin, és elérni a tökéletes Nirvánát.




Az ötlet először egy beszélgetésen körvonalazódott, mely Hirosi Isiguro, az intelligens robotika laboratóriumának vezetője az Oszakai Egyetemen, és Goto Tenso, a Kodaidzsi templom főintézője között zajlott le. Goto Tenso úgy vélte, hogy a Buddha kép, ami nem változott az utóbbi kétezer évben, igazán megújulhatna, annak érdekében, hogy az emberek összegyűljenek.

Goto Tenso reméli, hogy a kíváncsiság Mindar iránt arra készteti az embereket, hogy a buddhizmus lényegéről gondolkodjanak, és Buddha fizikai reprezentációjával még könnyebb megérteni a tanításokat.

Kannon Mindart a japán A-Lab Co., Ltd. fejlesztette, és a nagyközönség 2019 márciusától májusáig láthatta. Az A-Lab weboldala ezen a linken elérhető.





Forrás: peak-experience-japan.com
Képek forrása: peak-experience-japan.com, a-lab-japan.co.jp, sea.mashable.com
(Itt oktatási célból szerepelnek.)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments