Gyümölcsfák az utcán Koppenhágában

By Józsi - március 02, 2020



Koppenhágában közterületen ültetnek gyümölcsfákat, melyekről bárki csemegézhet, ha beérett a termés. A szemfüles városlakók és turisták ingyenesen szedhetnek az idénygyümölcsökből.

Szederbokrokat, almafákat telepítenek a játszóterekre, parkokra, sétányokra, templomkertekbe, sportterületekre. Mindez a természet közeli életmódot csempészi a városlakók életébe.

Dániában már a középkorban is volt hasonló kezdeményezés. Engedélyezett volt a városi polgárok számára, hogy közterületről szüreteljenek, bizonyos esetekben pedig magánterületekről is.




Applikáció segíti megtalálni a fákat, melyeken gyümölcs terem, és recepteket is találhatunk rajta. A bokrok, fák jelenléte állatokat is vonzhat a városba, így új ökológiai jelentősége is lesz.

Egyes koppenhágaiak tiltakoznak a terv ellen, miszerint a lepotyogó gyümölcsök összefogják a járdát, és a darazsakat is odavonzzák, azonban tisztelt városbeliek; nem árt tudni, hogy vidéken az a normális, ha a gyümölcsök lehullnak, a virágok és a termések körül pedig rovarok hemzsegnek.


A morzsafarm.hu cikke alapján írta: Sós József
Képek forrása: morzsafarm.hu
(Itt oktatási célból szerepelnek.)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments