Átalakított cementgyár

By Józsi - március 02, 2020

Egy építész 45 évet töltött azzal, hogy átváltoztassa a régi cement gyárat egy tündérmesebeli otthonná 




A „La Fábrica” nevű projekt Ricardo Bofill víziója volt, egy régi 1970-es években vásárolt cementgyár átalakítása.

45 éven keresztül a régi épület teljes mértékben átváltozott a világ egyik legkülönlegesebb, és legmodernebb otthonává. A Barcelonához közel elhelyezkedő régi gyárépület egykor egy első világháborús javítóműhely helyszíne volt, végül Bofill és csapata vásárolta meg.

Mostanra az egykor leromlott épületet növényzet veszi körül, modern és luxus bútorokkal ékesített enteriőrrel és dolgozó hellyel. Lássuk, hogy az ingatlan hogyan alakult át ipari területből érzéki és élhető térré.

Bofill szerint, „Ez a cementgyár, ami akkor épült, amikor Katalóniában megindult az iparosodás első hulláma, nem egy ütemben készült el, hanem hozzáépítések sorozatának láncolata hozta létre, mikor mi volt szükséges. A formai eredmény adott volt, így rétegzett elemek sora által egy folyamat történt, ami a népi építészetre emlékeztet, azonban az iparban alkalmazták.”

„Az a benyomásom, hogy egy sajátos környezetben élek, egy zárt univerzumban, ami megvéd engem a kinti mindennapi élettől,” mondja Bofill. „A Cementgyár kiváltképpen munkahely is. Az élet itt folyamatosságban történik, a munka és a pihenés között nagyon kicsi a különbség.”



























Forrás: canyouactually.com
Képek forrása: canyouactually.com
(Itt oktatási célból szerepelnek.)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments