A vírusok az űrből jönnek?

By Józsi - április 14, 2020


Kép: Üstökösök az éjszakai égen, régi angol metszet 


A pánspermia hipotézise szerint az élet az űrből érkezett a Földre, meteoritok vagy egyéb tárgyak által. Egyes kutatók felfigyeltek arra, hogy a rendszeresen érkező meteorrajok időbeni szóródásának mintázata egybeesik pl. az influenza járványok megjelenésével. Az 1919-ben pusztító spanyolnáthajárvány, ami több áldozatot követelt, mint az I. világháború, egyszerre jelent meg az USA-ban és Indiában. A járvány előtt, 1910-ben érkezett a Halley-üstökös. Lehetséges, hogy a spanyolnátha, ami tulajdonképpen egy „madárinfluenza-vírus” volt, az üstökössel érkezett, és nyolc évig mutálódott, mire kialakult az emberekre veszélyes járvány?

Érdekes tény az is, hogy a 76 évente érkező Halley-üstökös 1456-ban is feltűnt, amikor a nándorfehérvári csata idején nagy pestis járvány volt a török táborban, ami segítette a magyar győzelmet. A pestis később átterjedt a magyar táborra is, abban a betegségben hunyt el Hunyadi János és Kapisztrán János is.

Minden évben elérik a Földet a Perseidák és a Leonidák nevű meteorrajok, amik a Swift-Tuttle-üstökös széteséséből keletkeztek. Fél éves késéssel pontosan egybeesnek az évenkénti influenza járványokkal.

A pánspermia hipotézise egyelőre nem bizonyított, és az sem, hogy egyes járványok valóban az űrből érkeznek hozzánk. Azonban az az aktuális érdeklődés a vírusok iránt, ami most, a koronavírus idején jelentkezett, apropót adhat arról elmélkedni, hogy talán a Földünk egy tágabb rendszer része, máshol is lehetnek élőlények, hiszen egyszerűen még nem tudjuk, itt alakult-e ki az élet, vagy netán kívülről érkezett, hiszen sem ezt, sem azt nem sikerült még kísérletekkel igazolni.


Infó, forrás: Gazdag László - Környezet-gazdaságtan, környezetgazdálkodás; Kossuth Kiadó, 2018.; hu.wikipedia.org - Pánspermia szócikk
alapján írta: Sós József
Kép forrása: Pinterest
(Itt oktatási célból szerepelnek.)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments