Az első naperőmű

By Józsi - április 14, 2020

"Bebizonyítottuk, hogy a napenergia gazdaságos és még inkább bebizonyítottuk azt, hogy ha az olaj és szén már elfogytak, az emberiség még tovább hasznosíthatja a napsugarak végtelen energiáját." – nyilatkozta Frank Shuman, a New York Times, 1916. július 16-i számában. 



Kép: Frank Shuman az egyiptomi naperőmű berendezésénél áll a Popular Science magazin fotóján, 1916 júliusában


Frank Shuman (1862-1918), amerikai feltaláló, szabadalmai között szerepel a biztonsági üveg, ő a napenergiával fűtött gőzgép megalkotója.

1897-ben kezdett kísérletezni a naperőművel. Kezdeti modelljében a napsugarak egy kb. 50 cm-es dobozra verődtek. A doboz belsejében fekete csövekben éter folyt, melynek a víznél alacsonyabb a forráspontja. Az éter apró gőzgépet hajtott.

Shuman 1908-ban céget alapított, mely a napenergia hasznosításával kívánt foglalkozni (Sun Shine Power Company), és a cél nagyobb naperőmű építése volt. Itt már nagyobb hatékonyságú, tükrökkel felszerelt napkollektorokról volt szó, melyben vizet használtak. Shuman kifejlesztette a rendszerhez alkalmas alacsony nyomású gőzturbinát, mely négyszer hatékonyabban dolgozta fel az energiát, mint korának legjobb motorjai. Megépítette a gőzgépet is, amelyet alacsony nyomású víz hajtott, és ezzel 1912-re szabadalmaztatta a napenergiás meghajtó rendszert.

1912 és 1913 között Shuman Egyiptomban, Kairó közelében megépítette a világ első naperőművét. Ebben a rendszerben félkör átmérőjű tükör vályúkat használtak a fókuszpontban elhelyezkedő csőben lévő víz melegítéséhez, mely egy 60-70 lóerős motort hajtott, ezzel percenként 20.000 liter öntözővizet pumpáltak a Nílusból az ültetvényekre.

Munkája halála után megtorpant, az I. világháború és az azt követő olcsó olaj 1930-as évekbeli elterjedése miatt. Munkásságát azonban újra felfedezték, és ma is vannak tükrös naperőművek, pl. Spanyolországban, a PS10 naphőerőmű Sevilla mellett.


Infó: hu.wikipedia.org
Kép forrása: en.wikisource.org
(Itt oktatási célból szerepelnek.)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments