Solarpunk – az antológia

By Józsi - április 28, 2020

A Solarpunk nem csak filozófia, hanem egy sci-fi irodalmi irányzat neve is. A témában megjelent már néhány antológia, és rokon szellemiségű könyv, most az egyik első effélét ajánlom a blog olvasóknak, mely magyarul tudomásom szerint még nem olvasható, angolul jelent meg a World Weaver Press kiadónál 2018-ban.




„Képzelj el egy fenntartható világot, melyet tiszta és megújuló energiák táplálnak, amik kevésbé károsak a környezetre. Most pedig képzeld el az emberiséget, ezeknek a változásoknak a hatására. Ez volt a javaslat, amit Gerson Lodi-Ribeiro, brazil szerző előrebocsátott, és a könyv írói elfogadták a kihívást, hogy remélhető jövőket és alternatív történeteket találjanak ki. Az antológia sztorijai olyan témákat tárnak fel, mint zöld vállalatok elleni terrorista támadásokat, nagy űrhajókat, amiket a napsugárzás hajt, a fotoszintetizáló emberek eljövetelét, és pl. azt, hogy mennyire más lenne a világ, ha már korábban a történelemben áttértünk volna a megújuló energiákra. Eredetileg Brazíliában publikálták, és ezúttal Fábio Fernandes fordította portugálból angolra, ezt az optimista tudományos-fantasztikus antológiát, melyben kilenc szerző szerepel Brazíliából és Portugáliából, úgymint Carlos Orsi, Telmo Marçal, Romeu Martins, Antonio Luiz M. Costa, Gabriel Cantareira, Daniel I. Dutra, André S. Silva, Roberta Spindler, és Gerson Lodi-Ribeiro.” – olvasható a könyv fülszövegében.

Sokan kiemelik, hogy a Solarpunk egy lényegében optimista, fenntartható, természet-, művészet-, emberközpontú életstílus –filozófia. A Solarpunk irodalom, legalábbis jelen esetben azonban tele van bizarr és rémtörténetekkel. Érdekes módon a fenntartható világban sokszor az ember rossz tulajdonságai csúcsosodnak ki. Mindazonáltal a könyv segít elképzelni, hogy egy közeli vagy távoli jövőben micsoda fura világba is csöppenhetünk, mint ahogy a valóságban is jellegzetes változások történnek az idő távlataiban. Közepes angol tudással is nekieshetünk, vagy beoszthatjuk az egymást követő történeteket.


Forrás: Solarpunk: Ecological and Fantastical Stories in a Sustainable World; edited by Gerson Lodi-Ribeiro, translated by Fábio Fernandes; World Wiever Press, USA, 2018.
Írta: Sós József
Kép: Jude Infantini / unsplash.com és a Solarpunk c. könyv fotójának felhasználásával készült
(Itt oktatási célból szerepelnek.)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments