A prófécia

By Józsi - július 30, 2020

The Prophecy (A prófécia); Fabrice Monteiro új apokaliptikus képei sürgetik a világot, hogy ébredjen már fel




A belga-benini, Dakarban élő fotográfus, Fabrice Monteiro megrendítette a világot új projektjével, ami The Prophecy (A prófécia) címet viseli.

A képsorozat allegorikusan ábrázolja a környezeti kérdéseket, amiket fogyasztói társadalmunk gátlástalanul figyelmen kívül hagy, a globális felmelegedéstől a szennyezésig és a klímaváltozásig, megvilágítva egy fontos diskurzust, ami sosem vált még a művészet és a divat lényegi elemévé. Elmondhatjuk, hogy változnak a dolgok, azonban gondoljunk csak arra, hogy miket írtak a sajtóban arról, hogy Franca Sozzani megjelentette Steven Meisel olaj-inspirálta fotóit a Vogue Italia-ban. (A fényképeken modellek láthatók, amint olajszennyezéstől szenvedő partra vetett halknak, madaraknak tűnnek – a reakciók túl durvának, túl politikusnak találták, hogy szeretett divatlapjukban efféle képeket lássanak.)




Fabrice Monteiro, akinek ipari mérnök képesítése van, és a 80-as években nőtt fel Afrikában, mindig a fotó-riport és a divat-fotó határmezsgyéjén mozgott, és ezek a vizuálisan lenyűgöző fényképek többek, mint puszta műtárgyak: „Az elsőszámú gondolatom az volt, hogy létrehozzak egyfajta mesét a gyerekek számára, amelyet az afrikai iskolákban terjeszthetnek, és ami a tradicionális hiteken alapul, különösen az animizmuson – a szellemek hitén. Minden szellemet különböző környezetekben ábrázoltunk, amelyek mind egy-egy környezetvédelmi kérdést is jelképeznek – műanyag szemét, globális felmelegedés… Kilenc próféciát Szenegálban fotóztam, azonban szeretném folytatni szerte a világban – Afrika csupán a kiinduló pont egy kérdéshez, ami az egész bolygót érinti,” mondja Monteiro.




A szellemek kosztümjeit mind a helyszíneken talált anyagokból készítették, a szenegáli divattervezővel, Doulcy-val együttműködésben.

A fotográfus a kontinens legszennyezettebb sarkaiba utazott, hogy megmutassa nekünk a kíméletlen valóságot, amit egyszer s mindenkorra tudnunk kell, hogy emlékeztessen minket az élőlények – beleértve az emberi lényeket – és a bolygó régóta fennálló kapcsolatára, és hogy hangsúlyozza minden ember, először és leginkább a művészek, felelősségét, hogy nekigyürkőzzünk végre ezeknek a kritikus ökológiai kérdéseknek.

A fényképek után videót is láthatunk a képek készítéséről.








Forrás: griotmag.com
Képek forrása: griotmag.com
(Itt oktatási célból szerepelnek.)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments