Beton koreográfia

By Józsi - július 24, 2020

3D nyomtatott betonoszlopok

Főiskolások készítették el a 3D nyomtatott „Beton koreográfia” oszlopokat, amik táncosok számára szolgálnak színpadi díszletként




A svájci Alpokban, az Origen Fesztiválon, táncosok tartanak előadást kilenc különleges oszlop körül, amiket 3D nyomtatással készítettek el betonból a zürichi ETH (Szövetségi Műszaki Főiskola) hallgatói.

A tanulók újfajta folyamatot alkalmaztak az oszlopok legyártásához, amit a főiskolán fejlesztettek ki, és lehetővé teszi a beton szerkezetek gyors nyomtatását, zsaluzás vagy másféle öntőforma teljes mértékű mellőzésével.




A projekt címe „Beton koreográfia”, a szerkezetek sorát kevesebb mint két és fél óra alatt nyomtatták ki a laborban egy ipari robot kar használatával, ami precíz rétegekben folyatja ki a betont.

„Ez redukálhatja a betonszerkezet gyártás ökológiai lábnyomát a zsaluzás teljes elhagyásával, és a kevesebb beton anyag használatával,” mondta Ana Anton PhD kutató, az oktatók csoportjának egyik tagja.

„Képesek vagyunk stratégiailag csakis oda helyezni az anyagot, ahova az szükséges,” tette hozzá az oktató.




Lehetővé válik az abszolút pontosan méretezett tervek elkészítése, beleértve a komplex mintákat, amelyek csak nagy felbontású 3D nyomtatással érhetők el – a betonrétegek, amiket a robot helyez el, csupán öt milliméter vastagságúak.

A „Konkrét koreográfiával”, a hallgatók célja az volt, hogy folyékonynak tűnő formákat állítsanak elő, amik megmutatták mind az anyagnak, mind a folyamatnak a hagyományos gyártástól eltérő sajátosságait.

A munka kiterjedt az oszlopok belső szerkezetére is, aminek minimális anyaggal kellett a megfelelő erősséget biztosítani a struktúrának.




„Ami jelentőssé teszi a beton nyomtatási megközelítésünket, hogy számunkra az anyag hatékonysága és a technológiában rejlő esztétikai potenciál is hangsúlyos,” mondta Anton.

A folyamat gyorsaságát speciális, gyorsan kötő beton keverék segítette, amit a zürichi ETH egy másik kutatócsoportja fejlesztett ki.

Amint elkészültek, a 2,7 méter magas oszlopokat egy teherautó szállította és installálta a helyszínre – egy kültéri teraszra a Julier-hágón, az Alpokban.




Anton mondta, hogy az Origen Fesztivál alapítója, Giovanni Netzer szerette volna, ha „az úttörő tudományos kutatás és a kultúra merész összjátéka” szerepelne a programban, egy kis „regényes esztétikával”.

2019 júliusában és augusztusában, a Konkrét koreográfia installáció előadások díszletének szerepében tűnt fel.




„Az oszlopok megadják az alkalmat a művészek számára, hogy közöttük táncoljanak, előttük, körülöttük, elbújjanak, rámásszanak és sokféleképpen kerüljenek interakcióba ezzel a különleges, monolitikus architektúrával,” mondta Anton.

„Minden oszlopnak megvan a saját karaktere és dinamikája, csakúgy mint a táncosoknak.”


Az alábbi videó a projektet mutatja be.




Forrás: dezeen.com
Képek forrása: dezeen.com
(Itt oktatási célból szerepelnek.)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments