Az Algaemy

By Józsi - július 23, 2020

TERMÉSZETES TEXTIL FESTÉS ALGA HASZNÁLATÁVAL: ALGAEMY


Manapság igencsak kapós a természetes textilfestés. Ezzel a technikával foglalkozik a németországi design stúdió, a Blond & Bieber. 

Essi Johanna Glomb és Rasa Weber duója újabb szintre emelte a természetes nyomtatást és festést. A páros a művészetet és a tudományt kombinálja, hogy különleges folyamatokat hozzon létre, egyedi anyagok használatával, ami kibővítheti a tervezők lehetőségeit a textilfestés során.




A projekt neve Algaemy, ami találóan hangzik. Glomb és Weber felfedezték az algában rejlő lehetőséget, mint festék alapanyag.

Míg ez egy kicsit úgy hangzik, mintha egy fantasztikus filmből vettük volna, nagyon is valódi, és számos nagyszerű eredményt hozott eddig is. A designerek közösen építettek egy analóg textil nyomót, amit speciálisan mikroalgával történő festéshez alkottak meg.




Gyönyörűen formálták meg bükkfából a gépet, ami mindent magában foglal, ami a nyomtatás folyamataihoz szükséges. Tartalmazza az alga kultúrához az edényeket, filtereket a festéshez, teszt kémcsöveket a szín beállításához, és még egy pár sínt is, ami a nyomott anyag szárításához alkalmazható. Amint az alga kifejlődik, leszűrik és megszűrik, természetes úton színezhető, és a nyomtatásra kész pasztává alakítható.

És a lényeg: hogyan nyomtat ez a gép? Egy óriási hengert gumiszalagokkal vontak be, aminek a formája a nyomat mintájához igazodik – hasonlóan a mintás festőhengerhez, csak sokkal nagyobb méretben. Az egész nyomtatót felemelik, és úgy gurítják a textilen, mintha csak egy talicska lenne.




Tehát miért nyomtassunk algával?

Azzal együtt, hogy hasznos a környezettudatosság szempontjából a természetes festés és kézi nyomtatás technikája, az Algaemy festéseinek különleges vizuális jellege van. A mikroalga biodinamikus természete szerint a nyomott anyagok nem fénytartók, azonban ebben az esetben ez másképp van. Míg sok természetes színezőanyag idővel kifakul a napfénytől, az Algaemy festései nem. Ahelyett, hogy fakulnának, egyre élénkebbek lesznek, „a zöldtől az intenzív kékig, (vagy) a halvány pinktől a fényes vörösig” változnak.

Az Algaemy weboldala ezen a linken elérhető.


Forrás: startupfashion.com
Képek forrása: startupfashion.com
(Itt oktatási célból szerepelnek.)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments