A 100 éves hajóroncsot a természet hódította meg

By Józsi - február 03, 2021

Az Ausztráliában elhagyott 100 éves hajóroncsot a természet vette birtokba




Ausztrália partjainál egy 19. századi gőzhajó fekszik a tengerben, amelyet mangrove fák borítanak el. Ami most gondosan kidolgozott művészeti installációnak tűnik, valójában az SS City of Adelaide maradványa, amely több mint 50 évig hajózott a tengereken, mielőtt zátonyra futott volna. Az ausztrál Magnetic-szigeten, a Cockle-öbölben található hajó története a víz alatt ugyanolyan, ha nem még inkább lenyűgöző, mint a tengeren töltött idő.

Az 1863-ban, a skóciai Glasgow-ból indított SS City of Adelaide eredetileg utasokat szállított át olyan célállomások között, mint Sydney, Melbourne és Honolulu. Közel 30 év után a hajót átszerelték és vitorlás hajóvá alakították. Ekkor kezdődtek a problémák. Először is a hajó az utasokat szállító kompból váltott a szén és egyéb rakományok szállítmányozására. 1912-ben kigyulladt és több napig égett, mire a lángokat eloltották.

Három évvel később a hajót George Butler, a Magnetic-sziget lakója vásárolta meg, aki úgy gondolta, hogy a Picnic-öböl mólójának hullámtörőjeként használhatja. Sajnos, amikor a célállomásra vontatták, az SS City of Adelaide zátonyra futott a Cockle-öbölben. A mai napig ott maradt, és az eltelt évtizedekkel az állapota tovább romlott.

Valójában az SS City of Adelaide szerencsétlenségei az idővel csak nőttek. A roncs veszélyesnek bizonyult a második világháború alatt, amikor az egyik magas árbocába egy bombázó ütközött egy gyakorlat során. A balesetben az ausztrál királyi légierő három tagja és az Egyesült Államok haditengerészetének egyik tagja meghalt. Aztán az 1970-es években egy ciklon csapott le a közelben, és a hajó vastestének részleges összeroncsolódását okozta.

Ezek az események, a hajó természetes szétbomlásával együtt, lassan az SS City of Adelaide lassú mállásához vezettek. Most a hajó váza egy virágzó mangrove-erdő otthona lett. A zord körülmények között való élethez igazodva a fák otthon érzik magukat a hajó eliszaposodott maradványaiban. Érdekes, hogy bár az SS City of Adelaide több mint 100 évvel ezelőtt futott, a mangrovék viszonylag újak.

„Csak néhány apró mangrovéra emlékszem az impozáns hajótest maradványaiban, amikor 20 évvel ezelőtt gyerekként sétáltam ki hozzá,” írja a Redditor, aki a roncs közelében lakik. „De manapság a hajótest darabokban van, és amint láthatja, a mangrovék megerősödtek.”

A Redditor megemlíti azt is, hogy mivel egy ausztrál tengeri parkban található, különleges védelmet élvez. Tilos a kereskedelmi halászat és vonóhálós hajók, amelyek megzavarhatják a környéket, lehetővé téve a mangrovék békés növekedését, amik lassan meghódították ezt az ipari romot. A sziget körüli húsz hajóroncs egyikeként a turisták továbbra is özönlenek, hogy megnézzék, mi maradt az SS City of Adelaide-ből.


1916-ban az SS City of Adelaide zátonyra futott az ausztráliai Magnetic-sziget partjainál.




Az elmúlt húsz évben a mangrove gyökeret vert a roncsokban.



Ez csak egy a sziget körüli 20 hajóroncsból.



Még hihetetlenebb az SS City of Adelaide látványa ezen a drónfelvételen.
 


Forrás: mymodernmet.com
Képek forrása: mymodernmet.com
(Itt oktatási célból szerepelnek.)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments