A pekingi Tianzi hotel

By Józsi - március 26, 2019


"A „Tianzi” szó magyar fordításban azt jelenti, „Mennyek fia”, és azzal a három szakállas figurával áll kapcsolatban, melyről a hotel épületét megformázták, akik három kínai istent ábrázolnak. A Ming dinasztia idejében (1368-1644), ez a három figura volt mindannak az attribútuma, ami a jó élethez kell. Mindhárom istennek mind asztrológiai, mind történelmi jelentősége van.



Középen, a vörös köntösben áll Fu. A Jupiterrel és a szerencsével kapcsolják össze, úgy hiszik, hogy Fu sikerességet jelent a tradicionális asztrológiában. A jobbra eső antropomorfizált épület zöldben nem más, mint Lu. Ő a jómódot reprezentálja, olykor a „lu” szót a kormányhivatalnokok fizetségére is használták. A Lu csillag a jómódúak, rangos emberek és a tekintély csillaga. Az ősz szakállú figura a túloldalon, balra, aki a Mikulásra emlékeztet, ő Shou, akit a hosszú élettel kapcsolnak össze. A kínai asztronómiában az ő csillaga a Déli-sarkon van, melyről úgy tartották, hogy a halandók életenergiáját kontrolálja. Csakúgy, mint a tradicionális kínai ikonográfiában, Shou mindig egy őszibarackot visz magával, és nincs ez másként a Tianzi Hotel estében sem: az őszibarack szobát kivehetik a vendégek!"



Igaz, nem hatalmas erdő közepén, csak egy kis park mellett van a hotel, mégis azért tartom érdekesnek, mert egy olyan építészetet mutat be, ahol a funkció és a forma teljesen egybeolvad, mégis a legtradicionálisabb módon kezeli a művészi ábrázolás kérdését. Kína erejét mutatja a világnak, mint óriás szoborcsoport, ugyanakkor felkínálja, hogy szálljunk meg az egyik szobában, hátha szerencsét hoz a látogatónak és a hotelnek is.












Forrás: atlasobscura.com
Képek forrása: wofs.com, thevalemagazine.com, Pinterest, donesladventure.com, 24.hu, limaumandarin.com, dailymail.co.uk
(Itt oktatási célból szerepelnek.)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments