Élő csillár

By Józsi - március 27, 2019


Élő csillár, ami algával töltött leveleivel természetes módon tisztítja meg a levegőt






A tervező mérnök és biotechnikus Julian Melchiorri – aki az első szintetikus biológiai levél előállításával hívta fel magára figyelmet – legutóbb egy ötletes világítás designnal állt elő, ami éppannyira gyönyörű, mint amennyire környezettudatos. Az élő csillár lélegzik, tisztítja a levegőt, miközben megvilágítja a szobát. A V&A Museumban mutatták be a londoni design fesztivál keretében.



A zöld világítótestet 70 üveg levélből komponálták, melyeket zöld algával töltöttek meg, ami elnyeli a széndioxidot, és oxigént bocsát ki. Az áttetsző folyékony szűrők meleg fényt adnak. Míg a zöld design általában tiszta vonalakon és ultramodern stíluson alapul, Melchiorri csillárja egy szofisztikált világítás, ami azt bizonyítja, hogy a környezetbarát koncepcióknak számtalanféle stílusa létezhet.



Az elegáns csillár moduláris, ami azt jelenti, hogy a leveleit különböző formákra lehet konfigurálni, a szükségtől függően. Funkcionális mind beltéri, mind kültéri használatnál, attól függően, hogy hol szükséges a légtisztítás. A fotoszintézis egyszerű alapelvére alapozva munkáját, Melchiorri azon dolgozik, hogy a környezet számára funkcionáló háztartási cikkeket állítson elő.



Munkájáért Melchiorrit a feltörekvő tehetségek díjával jutalmazták a London Design Weeken, amit olyan személyeknek adnak át, akiknek az egyetemi fokozat elnyerésének öt évében sikerült nagy hatást gyakorolni. És míg a lélegző csillár egyelőre még prototípus, a fiatal designer reméli, hogy a technológiát nagyobb épületekben is alkalmazzák majd a jövőben, segítve a káros kibocsátás leküzdését.






Képek forrása: curbed.com, driving.co.uk, vam.ac.uk
Forrás: mymodernmet.com
(Itt oktatási célból szerepelnek.)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments