Sövényház

By Józsi - március 26, 2019


Rostock, Németország
Atelier Kempe Thill Architects






A pavilon hivatalos holland pályaműnek készült a 2003-ban, a németországi Rostockban megrendezett Garden Exhibition IGA kiállítására. Két német építész, Andre Kempe és Oliver Thill tervezték a pavilont. Mindketten tervező irodát vezetnek, az Atelier Kempe Thill-t, már jónéhány éve Rotterdamban. A megbízás személyes vonatkozásban is érdekes volt az építészek számára, miként holland irodaként tervezhettek valamit Kelet-Németországba, arra a helyre, ahonnan származnak. A pavilon terveivel a holland mezőgazdaságot akarták ábrázolni – teljes racionalitás és indusztrializáltság – és a poétikus lehetőséget, mely ebben a logikában benne foglaltatik. Csupa racionalitással kívántak teremteni valamit, ami tulajdonképpen romantikus.




Okos árnyékolórács

Az építészeti kiindulópont egy lenyűgöző új építő elem: a „smart screen”. Ez az okos árnyékolórács nem más, mint holland üvegházakban növesztett borostyán sövény. 1,2 x 1,8 méteres szekciókban nevelték a sövényt, hogy beültethető legyen a pavilon szerkezetébe. Normál esetben évekbe telt volna, míg a homlokzatot befutja a borostyán, az okos falat azonban úgy tervezték, hogy az építés során már elkészüljön a sövény. Az okos árnyékolórács struktúrája nem olyan, mint a természetesen futó borostyáné, hanem indusztriális jellege van. A kiállítás egy instant esemény, a pavilon pedig egy instant pergola.




Szuper-pergola

Az épület méretei: 20 x 6,5 x 10 méter.  A pavilon nem más, mint egy nagy pergola. A kompakt alakja, a 4 m magas ajtók és a tető adják a zárt „ház” karakterét. Ezt ellensúlyozzák a borostyánok a nyitott jellegükkel.

Az acél szerkezet 5 sor csatornát foglal magába, melyek földdel vannak megtöltve, melyből az okos fal nő ki. Egy belső, számítógép vezérelte cső rendszer adja az öntözővizet a sövénynek. A struktúrának nincs diagonális megerősítése, hanem 4 csillag alakú sarok oszlop stabilizálja, ami minden horizontális erőnek ellenáll. A vertikális terhelést 5 cm vastag tartóelemek sokasága hordozza. Ránézésre a sövény egybefüggő látványt nyújt, és úgy tűnik, mintha az tartaná a szerkezetet. A sövény álcázza a csillag alakú oszlopokat, melyek egyenként 4000 kilogrammot tartanak, és úgy mutatja, mintha súlytalanabbak lennének. Vizuálisan úgy tűnik, mintha a sövény tartaná a sarkokat is, holott ravaszság van a tervben.




Sövény tér

A enteriőr zárt, minden oldalon 10 m magas zöld borostyán falakkal. Áttetsző plasztik ernyő takarja a tér tetejét. A csöndes belső el van rejtve a környező mozgalmas IGA kiállítási terektől. A tér semleges és szerény, és különböző funkciókra használható. Mégis nagyon sajátos a különleges építőanyagok és az arányaik miatt.

Érdekes fényviszonyok uralják a teret. A tetőn át érkező fény a klasszikus múzeumi karaktert adja, és még több fény szűrődik át a sövényen. Az eredmény a belső és a külső tér érdekes játéka. A fenti fény olyanná teszi a teret, mint egy enteriőr, míg a sövényen szűrődő fény kültéri jelleget ad. Mi több, a borostyán levelek finom mozgása, és árnyékuk fokozzák a tér érzetét.




Öt videó oszlop 20 plazma képernyővel lett behelyezve a térbe. Egyrészes polikarbonát burkolatok, melyek elérik a 6 méteres magasságot, foglalják magukba az oszlopokat. A képernyőkön Leo Schepman videóját mutatják be a látogatóknak. A pavilon és a videó célkitűzése, hogy felfedezhessék a viszonyt ember és természet között, és hogy tanulmányozzák a növények téralkotó potenciálját a kortárs építészetben.




Forrás: utopiangreen.com
Képek forrásai: architravel.com, archilovers.com
(Itt oktatási célból szerepelnek.)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments