Városi alga függöny

By Józsi - november 05, 2019

Az ecoLogicStudio bio-digitális városi függönnyel harcol a klímaváltozás ellen




A londoni építész és design stúdió, az ecoLogicStudio a 2018-as dublini klíma innovációs csúcstalálkozó alkalmával mutatta be nagyméretű installációját, aminek a beceneve „photo.synth.etica.” A terv a Climate-KIC – az EU legkiemelkedőbb klíma innovációs kezdeményezése – közreműködésével készült; a városi függöny célja, hogy siettesse a globális klíma változásra adott válaszokat, összegyűjtve az atmoszféra CO2 tartalmát, és valós tárolását: hozzávetőlegesen egy kiló CO2-t per nap, ami 20 nagy fa kapacitásával egyenlő. 




Az ecoLogicStudio (Claudia Pasquero és Marco Poletto) 16,2 x 7 méteres modulokból formálta meg a photo.synth.etica-t, amit városi épületek homlokzatára lehet installálni, ahogy azt Dublinben is tették; minden modul fotobioreaktorként funkcionál, vagy magyarán: digitálisan tervezett, és egyedileg legyártott bioplasztik konténerként, ami a napfényt arra hasznosítja, hogy élő mikro-alga kultúrákat tápláljon, amik egyébként éjjel enyhe fényt bocsátanak ki magukból.




A photo.synth.etica úgy működik, hogy a szűretlen városi levegő a homlokzat alsó szélén belép a rendszerbe, és elkezd légbuborékokként utazni a bioplasztikon keresztül. Itt falánk mikrobákkal lép kapcsolatba, amik felfogják és tárolják a CO2 molekulákat és légszennyező anyagokat alga formájában, és biomasszát termelnek belőle. Ez begyűjthető és további bioplasztik előállítására használható, arra a nyersanyagra, ami a fotobioreaktorok egész szerkezetét alkotja. A folyamat úgy végződik, hogy frissen fotoszintetizált oxigén távozik a homlokzat felső szélén, a városi mikroklímába. A stúdió mostanában a függöny nagyobb léptékű gyártásával próbálkozik.




Összeségében a photo.synth.etica azt sugallja, hogy „az emberközpontú korban, egy nem emberközpontú okoskodás, és a legkorszerűbb technológia használata, mely digitális és biológiai intelligencián alapul, lehetne a várostervezés magja, mely a kollektív érzékenységünket stimulálná, hogy felismerjük a diszciplínák, anyagok adta lehetőségek és technológiai rendszerek közti mintázatokat.”







Forrás: designboom.com
Képek forrása: designboom.com
(Itt oktatási célból szerepelnek.)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments