Arcosanti

By Józsi - november 11, 2019

Lépj be a jövő városába, amit elfeledett az idő


Paolo Soleri utópia metropolisza az arizonai sivatagban úgy néz ki, mint egy nagy költségvetésű sci-fi mozi fenséges díszlete – azonban nagyon is valódi




Phoenix-től egy órányira északra, egy város emelkedik ki a sivatagból. A lakossága 80 fő. 1970-ben kezdték el építeni, és csupán 5 százaléka lett kész. A települést Paolo Soleri, olasz építész tervezte, a neve pedig Arcosanti. Arcosanti egy sivár magaslaton fekszik cserje tölgyek és tűlevelű fák között. Bordázott boltozatai, kerekded formái és magával ragadó kanyarulatai úgy néznek ki, mintha egy fantasy-ból vagy sci-fi-ből származnának. Sok épület délre néz, a fény és a hő miatt. Nincsenek utak.




Soleri úgy találta ki Arcosanti-t, hogy a tervekről való gondolkodásnak egy sajátos módját alkalmazta, amit ő arkológiának nevezett el. Az arkológia az emberi élet struktúráinak és haladási útjainak hatékonyságot és környezeti intelligenciát biztosít. Elméletben, egy a gondolkodásnak ezzel az iskolájával tervezett város egy olyan kiszámított urbánus terjeszkedést eredményez, ahol az emberek a természeti világgal harmóniában élhetnek.




„Mi itt úgy gondoljuk, hogy a város, mint jelenség, a legújabb dolgok egyike,” mondja Jeff Stein, Arcosanti társelnöke. „A városok csak 7.000 éve léteznek. Még nem volt elég időnk, hogy rendesen megtervezzük őket az emberi fejlődés számára.” Stein egy második emeleti délre néző lakásban él. „A terek méretezését a nap beesési szögei szerint készítették el,” mondja. „A téli napforduló idején a nap az egészet bevilágítja.” Lakhelye egy szoláris üvegházhoz kapcsolódik, amely télen hőt és egész évben élelmet biztosít.




Arcosanti-t hatékonyságra törekedve építették. Hogy munkába érjen, Stein 30 másodpercet ingázik. Kisétál a balkonjára, lemászik egy létrán, és belép földszinti irodájába. Stein épület klaszterének fügefákkal beültetett belső udvara van. Az udvar azon számos találkahelyek egyike, melyek a város közlekedő ösvényeit és nyitott tereit alkotják.




Továbbá Arcosanti úgy maximalizálja az életminőséget és a közösségi tereket, hogy megszüntette az utakat. „Mostanság, a legtöbb amerikai városnak legkevesebb 50 százaléka útburkolatból áll,” mondja Stein. „Ha megszabadulsz az utcáktól, máris egy sétáló városban találod magad.”




A település legszembetűnőbb vonása bronzöntödéjének apszisa, ahol a Soleri harangokat öntik. Az apszis leginkább a román katedrálisok apszisára emlékeztet, ahol a középpont oldalkápolnákba csatlakozik. Soleri apszisa délre néz. Nyáron árnyékot ad, télen fényt.




Minden évben szerte a világból 50.000 ember látogatja meg Arcosanti-t. Egyetemi hallgatók mennek, hogy tanulmányozzák a designt és a fenntarthatóságot. Körszínházában koncerteket és fesztiválokat tartanak. Egyes látogatók még apartmant vagy vendégszobát is bérelnek, és éjszakára is maradnak. Arcosanti építése befagyott; a projektet sosem fejezték be, azonban a befejezetlen ökologikus város, az arkológia alapelvével, élő modellként szolgál.




„Egy olyan időben, amikor a klíma változik, és a tengerek emelkednek, nagy migrációra lehet számítani a partokon,” mondja Stein. „Igyekszünk részt venni a globális párbeszédben, hogyan tudna nyolcmilliárd ember élni ezen a bolygón.”









Forrás: arcitecturaldigest.com
Képek forrása: arcitecturaldigest.com; vice.com
(Itt oktatási célból szerepelnek.)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments