Liucsou erdőváros

By Józsi - április 28, 2022

Stefano Boeri Architetti




A Stefano Boeri Architetti mesterterve egy új zöld városról, amely a levegőszennyezés ellen küzd, most készül Kínában (a cikk eredetijét 2017. júl. 6-án posztolták). A Liuzhou Forest City munkálatai 2020-ban kezdődnek meg.




A Stefano Boeri Architetti első erdővárosa Kínában valósággá válik. Egy város, ahol az irodákat, házakat, szállodákat, kórházakat és iskolákat teljes egészében növények és fák borítják. Ha elkészül, az új város 30 000 embernek ad majd otthont, évente csaknem 10 000 tonna CO2-t és 57 tonna szennyezőanyagot nyel el, és körülbelül 900 tonna oxigént termel majd.


A Liuzhou Forest City Liucsou északi részén, Kuanghszi hegyvidéki térségében, Kína déli részén épül meg; egy 175 hektáros területen a Liu folyó mentén.




Az új, teljesen hálózatokra kapcsolt zöld várost egy elektromos gyorsvasút köti össze Liucsou várossal, és különböző lakónegyedeknek, kereskedelmi és rekreációs tereknek, két iskolának és egy kórháznak ad majd otthont.


Az erdőváros rendelkezik majd az energia-önellátó városi létesítmények összes jellemzőjével: geotermikus energiával a belső légkondicionáláshoz és napelemekkel a tetőkön a megújuló energia gyűjtésére. A Stefano Boeri Architetti projektjének nagyszerű újítása a növények és fák jelenléte minden épület felett, bármilyen méretű és funkciójú.




A Liuzhou Forest City összesen 40 000 fának és közel 1 millió növénynek ad otthont, több mint 100 fajból. A növények terjedése nemcsak a parkokban, kertekben vagy az utcákon, hanem az épületek homlokzatán is lehetővé teszi, hogy az energia-önellátó város hozzájáruljon a levegő minőségének javításához (CO2-t és évente 57 tonna finom port is elnyel), az átlagos levegőhőmérséklet csökkentésével, zajfalak létrehozásával és az élő fajok biológiai sokféleségének javításával, élőhelyet teremtve a Liucsou területén élő madarak, rovarok és kis állatok számára.


A Forest City munkálatai 2020-ban kezdődnek, és nagyon rövid ideig tartanak. Kínában és a világon először egy innovatív városi település egyesíti az energia-önellátás és a megújuló energia felhasználásának kihívását a biológiai sokféleség növelésével és a városi területek levegőszennyezésének hatékony csökkentésével – ami valóban kritikus a mai Kína számára – köszönhetően a növényi és biológiai városi felületek szaporodásának.




Közvetlenül a milánói Vertical Forest sikere után – amelyet a világ sok más részén, valamint Kínában Nankingban, Sanghajban és Sencsenben is megismételnek majd – a Liuzhou Forest City projekttel a Stefano Boeri Architetti folytatja kutatásait az új generációs építészet és városi környezet számára, amely szembesül az éghajlatváltozással, új modelleket javasolva bolygónk jövője számára.






Szöveg forrása: architectmagazine.com
Képek forrása: stefanoboeriarchitetti.net; architectmagazine.com
(Itt oktatási célból szerepelnek.)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments