Divat a Földért

By Józsi - április 22, 2022

Hogy idén is megünnepeljük a Föld napját, ismerkedjünk meg egy kicsit a fenntartható divattal. Sokunknak nem hangzik idegenül az alábbi sorok legtöbbje, mégis megéri elolvasni egy ilyen összefoglalót. (Nem mellesleg a szöveg az earthday.org weboldalról származik.)





MI AZ A FENNTARTHATÓ DIVAT?


A fast fashion ipar teljesen forradalmasította a divatot, de nem jobbulást hozott. Az üzletben a ruhadarabok mögött egy destruktív ipar áll, amely megfosztja a Földet korlátozott erőforrásaitól, és pusztító terhet ró a ruhagyárakban dolgozó munkaerőre. Óriási mennyiségű hulladék jellemzi ezt az iparágat, hiszen évente megközelítőleg 40 millió tonna textíliát juttatunk hulladéklerakókba vagy elégetésre. Összességében a divatipar felelős az üvegházhatású gázok teljes kibocsátásának több mint 8%-áért.

A fenntartható divat olyan ruházati ellátási láncra utal, amely ökológiailag és társadalmilag felelős. Célja, hogy az ipart és a fogyasztókat átirányítsa a fast fashion modelltől a fenntartható gyakorlatok felé a beszerzés, termelés, forgalmazás, marketing és fogyasztás terén.



A TÉNYEK


A divatipar évente 100 milliárd ruhadarabot gyárt – 7 milliárd ember számára a Földön.

Évente megközelítőleg 40 millió tonna textíliát juttatunk el hulladéklerakókba vagy elégetésre. A textilhulladékot az Egyesült Államokból más országokba exportálják, ahol a hulladéklerakók meggyulladnak, és szennyezik a levegőt.

Egy pamutpóló elkészítéséhez közel 3000 liter víz, egy farmernadrág elkészítéséhez 3781 liter víz szükséges.

A divatipar mérgező vegyszerekkel és színezékekkel erősen szennyezi a vizet és a helyi közösségek területeit.

A gyapotot a „leghitványabb” termésnek nevezik. A gyapottermesztés több rovarirtó szert fogyaszt, mint bármely más növény előállítása, és a szükséges erős öntözés a környező folyókba és a talajvízbe juttatja ezeket a szereket. Ez szennyezi a földet, a levegőt, az élelmiszereket és az ivóvizet.

Az összes ruházat 60%-a szintetikus szálakból, például poliészterből készül, ami egy olajszármazék, amely nagy mennyiségű mikroműanyagot tartalmaz. A szintetikus ruházat mosása során mikroműanyagok szabadulnak fel, és ez hozzájárul az óceánok összes mikroműanyag-szennyezésének 35%-ához.

Évente 150 millió fát vágnak ki, hogy szöveteket készítsenek.

A ruházati ipar jelentős mértékben hozzájárul a biológiai sokféleség csökkenéséhez.

Manapság 40 millió ember él modern rabszolgaságban, és a divat a 2. legnagyobb hozzájáruló ehhez, ahol gyakori a gyermekmunka. A fast fashion olcsó ruháinak költségeit a dolgozóktól vonják ki.



AMIT MEGTEHETSZ


A fogyasztók képesek megváltoztatni a fast fashion pályáját. Íme néhány fontos dolog, amit megtehetsz:

Tanulj többet a fenntartható ruházatról.

Vásárolj kevesebbet, és válaszd a mennyiség helyett a minőséget.

Válassz természetes anyagokat – biopamutot, lenvászont vagy kendert.

Vásárolj 100% újrahasznosított anyagokat – 100% újrahasznosított poliésztert, viszkózt (műselyem) stb.

Fedezz fel olyan márkákat, amelyek etikusak, és az átláthatóságot és a fenntarthatóságot gyakorolják.

Posztolj egy képet, amelyen fenntartható ruhadarabot viselsz, és magyarázd el annak tulajdonságait és azt, hogy miért szereted. Jelöld meg az earthdaynetwork-öt a közösségi oldalakon!

Válassz olyan márkákat, amelyek a saját közösségükben gyártanak, és kapcsolódnak a helyhez, a mögöttük álló emberekhez, a helyi gazdasághoz és a környezethez.

Vásárolj használt ruhát.

Cserélj ruhát egy ruhacsere csoporttal, vagy kezdj el te is csereberélni.

Tanuld meg saját magad javítani a ruháidat. Minél tovább tartjuk meg a ruháinkat, annál kisebb a kibocsátási lábnyomuk.



Szöveg forrása: earthday.org
Kép forrása: Karolina Grabowska fotója a Pexels oldaláról
(Itt oktatási célból szerepelnek.)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments