Ukrán népviseletek

By Józsi - április 16, 2022

A hagyományos ukrán viseletekkel készült portrék kiemelik az ország gazdag kulturális örökségét




Ahogy az Ukrajna elleni orosz invázió napokra és hetekre nyúlik vissza, a kulturális jelentőségű helyszíneket támadások érték. Ukrajna kulturális öröksége ostrom alatt áll, és Anna Senik fotós az egyik kreatív, aki megmutatja, mi mindent fenyeget a pusztulás. Portréin, amelyeket „etnofotográfiaként” ír le, hagyományos öltözeteket viselő emberek láthatók, és amelyek Ukrajna vizuális örökségét mutatják be, a fejfedőktől az ékszereken át a mintás ruhákig.

A Senik munkáin szereplő ruhák mindegyike hiteles, magángyűjteményekből és múzeumokból származnak. Etnográfusokkal, vevőkkel, gyűjtőkkel és asszisztensekkel dolgozott együtt egy katalógus összeállításában, amely a népszokások szerinti motívumokat, virágos fejpántokat és színes gyöngyös ékszereket mutat be. Megőrzi Ukrajna vizuális kultúráját, miközben élteti a hagyomány szépségét.

Senik több mint 10 éve fotós, de mint sokan Ukrajnában, ő is úgy döntött, hogy a hadseregben szolgál, és segít megvédeni országát az orosz invázió idején. „A tavalyi év (vagy inkább másfél év) nagyon boldog volt számomra” – emlékszik vissza a fotográfus. „Csak a művészetre koncentráltam. Rengeteg inspirációval, munkával és utazással telt a csapatom számára. 2021-ben 33 sorozatot készítettünk! Visszatekintve rájövök, milyen értékes és csodálatos volt ez az idő.”

Senik nem tudja, mikor térhet vissza a művészethez. „A jelenlegi körülmények között ez lehetetlen” – mondja. „Biztonságos helyre evakuáltam fotóarchívumomat, és a hazám szabadságáért folytatott küzdelemnek szenteltem magam. Számomra ez volt az egyetlen lehetséges megoldás. De nagyon hiányzik a fotózás lehetősége. Ez volt életem értelme, és alig várom a győzelmet és a békét, hogy visszaszerezzem.”

Noha Senik éppen nem készíti portréit, fényképezési tudását arra használja fel, hogy a hadműveletek szemszögéből mutassa be, mi történik Ukrajnában. Kövesd őt az Instagramon a frissítésekért.


Anna Senik fotós „etnofotográfiai” sorozatával kiemeli Ukrajna vizuális örökségét.





Portréin hagyományos ruhákat viselő emberek láthatók, a fejfedőktől az ékszereken át a mintás ruhákig.




A Senik munkáin szereplő ruhák mindegyike hiteles, magángyűjteményekből és múzeumokból származnak. Néprajzosokkal, vevőkkel, gyűjtőkkel és asszisztensekkel dolgozott együtt egy katalógus elkészítésében.







Senik több mint 10 éve fotós, de mint sokan Ukrajnában, ő is úgy döntött, hogy a hadseregben szolgál, és segít megvédeni országát az orosz invázió idején.













Fényképezési tudását arra használja, hogy a hadműveletek szemszögéből mutassa be, mi folyik Ukrajnában. Kövesd őt az Instagramon, hogy értesülj a frissítésekről.




Anna Senik: Weboldal és Instagram


Képek és szöveg forrása: mymodernmet.com
(Itt oktatási célból szerepelnek.)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments