Apró off-grid vertikális farm fészer

By Józsi - április 13, 2022



JELLEMZŐK


Mindig is szerettem egy kicsit az önfenntartást és a termelj-magadnak dolgokat, de mint sokakat, engem is korlátoz a tér, az idő és a pénz – írja a fészer építője. Emellett aggaszt az éghajlati válságunk, ami arra késztetett, hogy csökkentsem a szén-dioxid-lábnyomomat, és még csak ne is kezdjek el az egyszer használatos műanyagokkal kapcsolatban gondolkodni. Közvetlen és önző motivációm azonban az volt, hogy távol tartsam a korianderemet a meztelen csigáktól, és három év próbálkozás után egy apró, off-grid vertikális farmnál kötöttem ki.




Az alapszerkezet egy 2 méteres kocka (1. kép), amely 52 faládából épült, és duplán szigeteléssel és ponyvával van burkolva. Minden blokk olyan, mint egy nagy Lego tégla, benne 3 magtartó tálcával vagy 8 db 1,5 literes ültető edénnyel, és teljesen megrakva akár hordozható is. Az egész fészerben akár 400 db 1,5 literes ültető edény vagy 140 db 24 sejtes magtálca is elfér – tehát maximum 3400 palánta.




A fablokkok függőlegesen egymásra rakhatók, vagy vízszintesen összecsatolhatók, így a vertikális termesztők tetszőleges formájú szerkezetet készíthetnek – például zöldségfalakat vagy függőleges farmokat. Az edények újrahasznosított „egyszer használatos” műanyag tejesdobozok vagy vizes palackok, amelyeket a családom háztartási hulladékából gyűjtöttünk össze (11. kép). Nem használtam olyan magas CO2 kibocsátással gyártott anyagokat, mint üveget, betont vagy fémet (a rögzítéseket leszámítva), amelyeket a hagyományos üvegházakban vagy vertikális farmokon találhatunk.




A burkolatok feltekerhetők a maximális szellőzés érdekében (1. kép), letekerhetők a maximális hőtartás érdekében (3. kép), vagy kifeszíthetők az árnyékoláshoz vagy az esővíz begyűjtéséhez (8. kép). Két rétegű burkolat van - a vízhatlan külső réteg és a belső szigetelő sötétítő réteg (4. és 6. kép).




A farm félautomata, csepegtető öntözés és folyékony műtrágya előállítása történik benne, a beavatkozásom nélkül. A következő tervem további automatákat vezet be.




Márciusban paradicsomot, borsót, babot és epret ültettem, és remélem, hogy áprilisban beküldhetek néhány fotót, amelyeken a fészer oldalain burjánzanak - legalábbis reménykedem benne.





EGYÉB INFÓK


1) A rendszer az esővizet a tetőről gyűjti le, tárolja és lassan az ültető edények tetejére csepegteti, így minden esőcsepp akár 11 függőlegesen elhelyezkedő növény gyökerén halad át, mielőtt lefolyna. (10. fotó). Szárazság (vagy vízbőség) idején a ponyvaoldalak napellenzővé alakíthatók, hogy árnyékot teremtsenek, és 20 négyzetméterre növeljék az esőfelvevő területet. A következő tervem az, hogy ezt a vizet összegyűjtsem, és egy napelemes szivattyúval keringtessem. Akkor a túlfolyó vizet belsőleg egy 100 literes tartályban tárolom, amely egy kis hőtartó tömeget is biztosít.




2) A napenergiával működő, növénynevelő LED-szalagok fokozzák a természetes fényt, és 250 watt melegítést biztosítanak a téli éjszakai időszakban. A hőtakarékosság, a fényszennyezés megelőzése és a rovarok becsapódásának elkerülése érdekében hővédő redőnyöket szereltem fel.




3) Az egy köbméternyi levéllel és fűvel teli hálós zsákok folyamatosan egy kicsivel több téli meleget biztosítanak (9. kép alján). Ezenkívül komposztot és folyékony műtrágyát is biztosítanak, amikor elrohadnak, és magas CO2-atmoszférát bocsátanak ki a fészeren belül, amelyet a növények megkötnek és elősegítik a növekedést.




Ez az off-grid vertikális farm fészer pályázik az Egyesült Királyság 2022-es év fészere címére!








Szöveg forrása: readersheds.co.uk
Képek forrása: readersheds.co.uk
(Itt oktatási célból szerepelnek.)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments