A Nap ing

By Józsi - május 06, 2020



Pauline van Dongen egy holland divattervező, aki a hordható technológiára specializálódott. Egyik projektje a Nap ing, melyről weboldalán a következő leírást adja:


A Nap inget – a viselhető szolár kollekciónk leginnovatívabb designját – a Holst Centre-rel (belga-holland kutatóközpont) együttműködésben fejlesztettük, és először 2015-ben mutattuk be a South by Southwest fesztiválon, Texasban (USA). A Nap ing fő különlegessége a szolár cellák innovatív és progresszív integrációja textilbe. Ruhadarabként funkcionál, és megtestesült interfészként, az ing a szolár paneleket flexibilis elektronikával kombinálja.




Az ing varrás nélkül foglal magába 120 vékony szolár cella filmet, melyeket standardizált, funkcionális modulokká alakítottunk a Holst Centre „nyúlékonyan összekapcsolt technológiájának” használatával, hogy az elektronikát szövetanyagba integráljuk. A Nap inget arra terveztük, hogy mindennapi viselet legyen, ami képes feltölteni egy okostelefont vagy bármely más USB kompatibilis, hordozható eszközt. Egy manapság divatos designnal, ami rendelkezik azzal a praktikummal, hogy naponta hordható legyen, a Pauline van Dongen stúdió célja, hogy a szolár divatot a kifutóról a városok utcáira vigye.




Fényes napsütésben az ing kb. 1W elektromosságot állít elő – elegendőt ahhoz, hogy néhány óra alatt feltöltsön egy tipikus telefont. Az ing okostelefonokat, MP3 lejátszókat, kamerákat, GPS rendszereket és más USB-kompatibilis kézi eszközt vagy hordozható berendezést tölthet fel. Az elektromosságot későbbi alaklomra is eltárolhatjuk az ing akkumulátor csomagjában, ami láthatatlanul rejtőzik az elülső zsebben.


Honlapja a Nap inggel ezen a linken elérhető.


Forrás: paulinevandongen.nl
Képek forrása: trustedclothes.com, forbes.com
(Itt oktatási célból szerepelnek.)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments