A QMILK

By Józsi - május 12, 2020

A QMILK honlapján tájékozódhatunk egy forradalmian új textil és műanyag alapanyagról, melyet Németországban fejlesztettek ki, és ami nem másból készül, mint tejből.

„A QMILK – a világ vezető nem étkezési tejből készült tejfehérje gyártó és feldolgozó vállalata.” 




A QMILK története egy egyszerű konyhai turmixgéppel kezdődött. A főnök egy ifjú hölgy, aki mikrobiológus, és olyan tejfehérjéket állít elő, amelyek jövőt idéző invenciók, amik persze nem 100%-ban természetesek, mégis fenntartható módon termelhetők.

A hölgy azt reméli, hogy egy organikus polimert, ami mentes az oldószerektől, lágyító szerektől és egyéb hasonló anyagoktól, vehetünk használatba, amire kb. 3000 receptet fejlesztett ki. Az anyag tulajdonságai azt is lehetővé teszik, hogy kemény vagy hajlékony legyen. Így minden konvencionális műanyag, ami kőolajból készül, helyettesíthető.




A QMILK egy levédett, különlegesen megtervezett fonodai eljárás. Energia hatékony, zéró hulladék – az egész procedúra nagymértékben fenntartható. A QMILK szálak 100%-ban megújuló nyersanyagokból és nem emberi fogyasztásra való tejből készülnek. A QMILK szál néhány hét alatt komposztálható. A tej, amiből készül, nem fogyasztható, felhasználás nélkül költséges módon hulladék keletkezne belőle. Ez a mennyiség kb. 2 millió tonna évente, csak Németországban. A QMILK 2015-ben elnyerte a Green Tec Award-ot.

A QMILK textil olyan bársonyos, mint a selyem, hiszen a selyem is egyfajta fehérje szál. Bőrgyógyászatilag tesztelt, antibakteriális, nedvesség elszívó, hő szabályozó. Az anyaga egyéb termékek, hőálló műanyagok, kozmetikumok alapanyaga is lehet. A QMILK honlapja ezen a linken elérhető.




Forrás: qmilkfiber.eu
Képek forrása: qmilkfiber.eu
(Itt oktatási célból szerepelnek.)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments