Beltéri alga farm

By Józsi - május 13, 2020

An Hjonszok fenntartható alga mikro-farmot tervezett otthoni használatra




A végzős designer An Hjonszok a beltéri mikro-farm elkészítésével fel akarja hívni a figyelmet az „alulértékelt” algára, ami komoly szerepet játszhatna étkezésünkben.

Úgy tervezte meg, hogy az algát bevezesse mindennapi életünkbe, A Korall mikro-farm egy falra szerelt bioreaktor, melynek célja, hogy az embereket arra bátorítsa, hogy az algát, mint étkezésük fenntarthatóbb komponensét fogyasszák tápláléknak.

Diploma projektje részeként, a Rhode Island School of Design-on, An azt javasolja, hogy napi rutinunkba illesszük az alga fogyasztást, a táplálékot pedig otthoni farmunkon állítsuk elő.




„Az alga az egyik leghatékonyabban tisztítja ki a széndioxidot a levegőből, tízszer nagyobb a fixációja CO2-re, mint a szárazföldi növényeknek,” magyarázza a designer.

An szerint az 1974-es ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete Konferenciája az algát „az ember legideálisabb táplálékának” tekintette, valamint a NASA algát használ, mint táplálék kiegészítőt, a hosszú távú űrmissziók során, mivel gazdag és kiegyensúlyozott tápanyagokat tartalmaz.

„Az alga kritikus a fenntarthatóság szempontjából, azonban nem eléggé méltányolt része a természetnek,” teszi hozzá a designer. „A Korall egy társadalmilag elfogadható módját kínálja az algabevitelnek.”




16 kockából áll, amik egy fából készült négyzetes rácsra illeszkednek, a fali keretben mindegyik tenyésztősejt változtatja a színét, az áttetszőből világos, menta zöld árnyalatba, és alkalomadtán sötétzöldre, amikor az alga már készen áll a fogyasztásra.

Amikor teljesen kifejlődött, a sejt kb. két gramm algát tartalmaz, az ajánlott napi bevitelt.

A Korallnak kéthetes ciklusa van, tehát minden sejtnek két hétre van szüksége, hogy újratöltődjön a betakarítás után. Ez lehetővé teszi a felhasználót arra, hogy algát növesszen és egyen minden nap, naponta egy cellát használva.




An az alga színváltó folyamatát arra is használta, hogy a farmot esztétikussá tegye.

Olyan designt akart megalkotni, ami az anyagot még vonzóbbá teszi, ezzel bátorítva az embereket, hogy szívesen fogadják otthonukba dekorációs célra is, túl az étkezési funkción.




„Hajlamosak vagyunk elutasítani az algát, negatív érzésekkel társítva, mintha mohos, nyálkás és gusztustalan volna,” mondja a tervező.

„Ez nem tűnik furának, hiszen az algát általában előnytelen szituációkban látjuk – állóvíz, émelyítő illattal, mint a tajték a pocsolyán – és ezeknek az asszociációknak a hatására az algát visszataszítónak érzékeljük,” folytatja a designer.




Korallszerű mintázatával, melyek a sejteket díszítik, A Korall farm arra is törekszik, hogy megvilágítsa az alga környezeti előnyeit a korallfehéredés megakadályozásában.

Egy világszintű jelenség, melyet a globális felmelegedés okoz, a korallfehéredés akkor jelentkezik, mikor a feltételek megváltozásának hatására a korall kilöki a szimbiotikus algáját, ami a szöveteiben élt, ezáltal a színük kifehéredik.

A 16 cellában lezajló procedúra során a dobozok színe a fehérből változik különböző árnyalatú zöldekbe, ami a korallfehéredés fordított folyamatát tükrözi.





Forrás: dezeen.com
Képek forrásai: dezeen.com; design-milk.com
(Itt oktatási célból szerepelnek.)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments