A természet mintáinak szépsége

By Józsi - március 15, 2021

Pulzáló, 60 paneles fény installáció ünnepli a Yellowstone Nemzeti Park parányi élőlényeinek szépségét




Claudia Bueno venezuelai művészt a természetben megtalálható bonyolult minták ihlették, és megalkotta a Pulse-t, egy lenyűgöző fényinstallációt a Meow Wolf új kiállító terében Las Vegasban. 60 üveglapon fehér vonalrajz-rétegekből áll össze, amelyek megvilágításkor úgy látszanak, hogy az élő szervezetekhez hasonlóan mozognak és lüktetnek.

A Pulse inspirációja akkor jött, amikor Bueno felkereste a Yellowstone Nemzeti Parkot, és elbűvölte a természeti táj. Azonban nem a drámai kanyonok vagy a buja erdők keltették fel a figyelmét; a kisebb természeti struktúrákban talált szépséget. „Azokkal a mikroorganizmusokkal kezdődött, amelyek a yellowstone-i termálmedencék belsejében növekednek, és a mikroorganizmusoktól a makrókig terjedő szerves növekedési minták átfogó kutatásává fejlődött,” magyarázza, „molekuláris geometria, sejtnövekedés, idegrendszer, korall, micélium, növényzet, és így tovább."

Bueno az elmúlt két évtizedben a fényt és a mozgást kutatta, és ebből hat évet a Pulse technikájának tökéletesítésével töltött. „A festés és a rajz erős alapot jelent a munkám során, mégis mindig lenyűgözött, hogy kijöjjek a síkból, és háromdimenziós térré nőjek,” mondja a művész. „A Pulse egy saját verziója egy nem digitális, kézzel rajzolt time-lapse technikának vagy animációnak, amely rétegeket használ fel egy adott módon mozgó és a térben közlekedő tömeg felépítésére.”

2019-ben Bueno olyan helyi művészeket keresett Idahoban, akik segíteni akartak neki a projekt vizualizálásában. Egy nőcsoporttal kezdett dolgozni, akik nyolc hónap alatt Bueno műtermében együtt festették az üvegtáblákat. A meditatív kreatív folyamat lehetővé tette a nők számára, hogy kapcsolatba lépjenek egymással, valamint belső énjükkel. „A stúdiótér szervesen átalakult gyógyító tanyává, ahol a személyes megosztások egyre mélyebbé váltak, és támogattuk egymást abban, hogy előre tudjunk haladni bármiben, ami abban az időben jelen volt,” árulja el a művésznő. „A folyamatnak ez a része számomra gyönyörű és nagyon hasznos volt.”

Az így kapott installáció átalakítja a 2D rajzokat többrétegű 3D-s élménnyé. „Izgalmas volt látni, hogy ez a darab életre kel,” mondja Bueno. „Amire rátaláltam, amit a Pulse ábrázol, az a fényenergia, amely végtelen forrásként mindent összeköt és életet táplál minden lény számára.”


Claudia Bueno Pulse installációja a természetben megtalálható bonyolult mintákat ünnepli.




60 üveglapon fehér vonalrajz-rétegekből áll össze.







Megvilágításkor a rajzok utánozzák a mikroorganizmusok „lüktető” mozgását.









Forrás: mymodernmet.com
Képek forrása: mymodernmet.com
(Itt oktatási célból szerepelnek.)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments