Érzelmek fémhulladékból

By Józsi - március 21, 2021

A nyers emberi érzelmek kidobott gépalkatrészekből készült életnagyságú szobrai




Bár a fémet gyakran hideg és kemény közegnek tekintik, egy művész megtalálta a módját, hogy életet leheljen az anyagba, lehetővé téve, hogy lazának és szabadnak tűnjön. A Blown Away (Elfújva) sorozatában Penny Hardy brit művész életnagyságú fémszobrokat készít eldobott gépalkatrészekből, amelyek az emberi testen alapulnak, és mindegyik egy-egy érzelmet vagy élményt tár fel. A devoni művész azt mondja: „Az eldobott, mesterségesen előállított fémtárgyak felhasználásával – amelyeket olyan ügyesen készítettek és használtak fel saját mechanikai energiájuk létrehozásához – remélem, hogy életüket más formában meghosszabbíthatom, és ezt az energiát újból felhasználhatom, és kicserélhetem funkcióikat egy új entitás létrehozása érdekében.”

Hardy eredetileg tudományos illusztrátorként tanult, amely megtanította megvizsgálni a természetes formák bonyolultságát és a megfigyelésen alapuló műszaki rajzot is elsajátította. Amikor feléledt az érdeklődése a háromdimenziós formák iránt, a természeti és emberi tájhoz fűződő szoros kapcsolatát a szobrászatba helyezte át. „A szobron belüli mozgás és dinamika érzéke biztosítja saját életét és vitalitását,” állítja Hardy. Úgy döntött, hogy a fémgépalkatrészeket használja, mert azok rugalmasak és erősek voltak, de a meghibásodás legkisebb jelére is eldobták őket. Hardy úgy vélte, hogy ezeket a tökéletlen darabokat újrahasznosítani kell, és bemutatni a gépek életünkre és környezetünkre gyakorolt számos hatását.

„Míg ezek a darabok személyes érzelmeket közvetítenek saját tapasztalataimmal kapcsolatban,” mondja Hardy, „a szobrok nem kizárólagosak, és remélem, hogy sok néző képes lesz kapcsolatba lépni ezekkel az érzésekkel és hatásokkal, és meglátja, hogy a darab miként képviselheti őket.”

Hardy privát megrendelésekre készít műveket az ügyfelei számára szerte a világon. Az Egyesült Királyságban is kiállított. Legutóbb az év elején mutatta be figyelemfelkeltő munkáját a Beaulieu palotában és kertekben. Görgess lefelé, hogy megnézd néhány figyelemre méltó alkotását!


Penny Hardy brit művész eldobott gépalkatrészekből épít energiától lüktető, életnagyságú szobrokat.




Az emberi test arányait alapul véve fémdarabok felhasználásával Hardy alapvető érzelmeket és személyes tapasztalatokat ábrázol.





Hardy azt reméli, hogy meghosszabbítja a meghibásodott ember által készített tárgyak életét azáltal, hogy újból felhasználja őket új entitások megalkotására.




A művész weboldala ezen a linken elérhető.


Forrás: mymodernmet.com
Képek forrása: mymodernmet.com
(Itt oktatási célból szerepelnek.)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments