Galambtornyok

By Józsi - március 14, 2021

Galambtornyok: A szintetikus műtrágyák low-tech alternatívája


A galambtornyok segítettek a perzsa gazdáknak sokféle növény termesztésében a korábban száraz, vékony talajú földeken.




Számos társadalom, ókori és kortárs, innovatív módon pótolta a mezőket fix nitrogénnel és foszforral – a növények termelékenységének két alapvető összetevőjével. Az egyik megoldás a vetésforgó, amely váltogatja a nitrogénmegkötő és a nitrogént kimerítő növényeket. A gazdák szerte a világon csirkéket, kacsákat és libákat használnak, hogy „friss” guanót adjanak a földjeikhez. A szarvasmarha-trágya egy másik hasznos alternatíva – bár gyakran híján van a foszfornak. Sokkal munkaigényesebb lehetőségek, mint egyszerűen a fosszilis tüzelőanyagokból származó szintetikus műtrágya hozzáadása, ám ezek a gyakorlatok általában segítenek a talajépítésben, korlátozzák az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, és kevesebb folyadékot vezetnek a folyókba, tavakba és óceánokba.

A perzsa galambtornyok az egyik legelegánsabb megoldások a nitrogén-foszfor problémára. Ezek lényegében vad galambok ezreinek épített kastélyok, amelyek stratégiai szempontból a mezők közepén helyezkednek el. Ürüléküket évente egyszer lapátolták fel és adták el a közeli gazdáknak. Míg a legtöbb ma létező galambtorony romos állapotban van, a legrégebbi ma is álló épületek a 16. századra datálhatók (de feltételezzük, hogy több mint 1000 évvel ezelőtt már léteztek), és hozzájárultak Perzsia legendás gyümölcsöseihez, dinnyéinek és búzájának termesztéséhez.



Kígyók

A galambtornyok alapvető kialakítása egyszerű. Fő szerkezete kúpos alakú és sártéglából készült. A szerkezet közepén egy nagy hengeres dob nyugszik, amelyet kisebb oszlopok vesznek körül, szintén ugyanabból a téglából – ez a kialakítás maximalizálja a potenciális felületet, lehetővé téve néhány toronyban akár 10 000 galamb elhelyezését. A téglák lyukacsos struktúrát képeznek, kis mélyedést és párkányt hoznak létre a galambok fészkelésére. A torony legtetején lyukak vannak, amelyek lehetővé teszik, hogy a galambok kedvük szerint jöhessenek-menjenek. Ezeket a lyukakat úgy tervezték, hogy a kígyók – a galamb legfőbb természetes ragadozója a régióban – számára hozzáférhetetlenek legyenek.

Sok galambtorony szerkezete állítólag úgy repedt meg, hogy remegés indult benne, amelyet madarak ezrei okoztak pánikszerű repülés közben, amikor kígyót észleltek. A központi dobban lépcső is található, és a legtöbb torony egy vagy két ajtóval rendelkezik, hogy valaki gyűjthesse az ürüléket és megbizonyosodjon a szálló vendégeinek épségéről. Néha a galambokat gabonával és vízzel látják el, így a torony ingyenes szállást és reggelit biztosít. Más esetekben a galambok a környező mezőkön laktak jól. Oda se neki AirBnB: ez az igazi közösségi gazdaság.

A galambtornyok példák az úgynevezett népi építészetre – olyan típusú építmények, amelyek építészetileg egyedülállóak, de egyetlen megnevezhető, eredeti alkotójuk nincs. A tervet valószínűleg a családok örökül adják az utódoknak, a galambtorony kialakítása általában hasonló, regionális eltérésekkel.




A perzsa galambtornyok egyik egyedülálló aspektusa a tégla párkányok a szerkezet belsejében. Az ismétlődő jelleg hipnotikus méhsejt-hatást vált ki, amelyben az egész nagyobb lesz, mint a részek. Elképesztően ötletes is, mivel lehetővé teszi a maximális számú fülkéket, minimális építőanyaggal. A torony külseje körüli sima vakolat dekoratívnak tűnhet, ugyanakkor nagyon funkcionális is: a tégla felülettel ellentétben a vakolatnál a kígyóknak nehézségeik támadnak, ha fel akarnak mászni ezen az alacsony súrlódású felületen.



10 000 év

A galambok évszázadokig jelentős szerepet játszottak a perzsa gazdaságban és politikai rendszerben. A gazdálkodás először 10 000 évvel ezelőtt alakult ki Iránban, és ezt a hosszú hagyományt figyelembe véve az idő múlásával a hangsúly a terméshozam fenntartására irányult, nem pedig a nyereség rövid távú maximalizálására. A galambtornyok az agrárgazdaság fontos részévé váltak, és a dinnye, uborka és más nitrogénigényes növények – a perzsa konyha sarokkövei – számára szükséges trágyát szolgáltatták. Mint jellegzetes vállalkozást, az uralkodók még a galambtornyok tulajdonosait is megadóztatták – hasonlóan a só vagy a fosszilis üzemanyagok adóztatásával.

A galambok a perzsa kultúrában is jelentős szerepet játszottak – olyan mértékben, hogy a legtöbb európai utazó, kezdve Marco Polótól, úgy érezte, hogy észrevételeket kell tenni róluk az úti naplóikban. A galambtrágyát puskapor készítésére is használták, jóval azelőtt, hogy az európaiak robbanóanyaggal kezdtek kísérletezni.

A legtöbb galambtorony ma is Iszfahán területén található, Irán második legnépesebb régiójában. Ezek közül azonban sok megrongálódott. Kelet-Törökországban is vannak galambtornyok, de ezek kialakításukban nagyban különböznek. Ezek olyan kis kunyhóknak tűnnek, amelyek a domboldalakat tarkítják, de valójában a mészkő alapkőzetbe vájt nagyobb barlangok bejáratai, amelyek nagy üres tereket biztosítanak a galambok fészkelésére. A falusiak gyakran kosarakat akasztanak a kunyhókba és a barlangokba, hogy a galambok beléjük fészkeljenek. Ezeket a galambdúcokat még mindig gyakran használják, de az iránihoz hasonlóan egyre inkább romos állapotba kerülnek.



Alacsony karbantartási igény

Míg Irán az 1960-as években szinte önellátó volt az élelmiszer-előállításban, a szintetikus műtrágyák fokozott használata valójában csökkentette az élelmiszer-termelékenységet, mivel kiégette a vékony talajt. A vízhiány egyre inkább problémát jelent Irán számos területén – Iszfahán egyike ezeknek, és a nagy ráfordítással rendelkező mezőgazdaság felhasználja a nagy részét annak, ami maradt.

A problémák ilyen összefutása azt jelzi, hogy meg kell kezdeni a nagy ráfordítású mezőgazdaság alternatíváinak gyakorlását. Csökkentett felhasználása ellenére a galambtornyoknak bizonyos előnyei vannak a ma alkalmazott alacsony technológiájú alternatívákkal szemben, például néhány biogazdálkodónak az a gyakorlata, hogy tyúkketreceket gurít a földjein. Egy másik példa a röpképtelen indiai futókacsa, amelyet egyes gazdák hordákban engednek rohangálni a földeken, azok pedig ürüléket raknak le, valamint kártevőket esznek.




Először is, ellentétben a csirkékkel vagy kacsákkal, a vadgalambok rendkívül alacsony karbantartást igényelnek. Csak vizet és menedéket kell biztosítani, és jönnek. A galambtorony mozdulatlan: nem kell az egész napot egy hatalmas ketrec gurításával vagy a kacsák terelésével tölteni. A csirkékhez hasonlóan lehet galambot enni és tojásaikat is betakarítani – bár az iráni parasztok tartózkodtak ettől, részben a galambok iszlám kultúrákban betöltött fontos helye miatt. A legjobb az egészben, hogy a galambtornyok rendkívül low-tech rendszerek: nincs szükség kerekekre, villanyra vagy traktorra: csak tégla és egy lapát az ürülék betakarításához, és néhány százévente néhány karbantartási munka.

Lehet, hogy ma romos állapotban vannak, de a galambtornyok a korunkbeli válságok idején a low-tech megoldások tartós jelentőségének emlékművei. Nem meglepő, hogy a régió, ahol a mezőgazdaság megszületett, évezredek óta finomítja az innovatív fenntartható agrikultúrás módszereket is. A galambtornyok egy ilyen újítás volt – és segített a perzsa gazdáknak sokféle növény termesztésében korábban terméketlen, vékony talajú földeken.


Aaron Vansintjan írása


Forrás: solar.lowtechmagazine.com
Képek forrása: solar.lowtechmagazine.com
(Itt oktatási célból szerepelnek.)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments