A műanyag szűrő tengerifű

By Józsi - május 13, 2021

A tengeri fű labdák műanyag részecskék millióit szűrik ki a vízből, mondja az új tanulmány




A Good News Network tudósított arról, mennyire ellenállók és jók az éghajlat szempontjából a tengeri füves rétek, de most egy új tanulmány bebizonyítja, hogy még nagyobb támogatást tudnak nyújtani azoknak az embereknek, akik bolygónkon keletkezett sebek gyógyulásában segítenek.

Spanyol kutatók dokumentálták, hogy a tengeri fű „Neptunus labdái” műanyag egérfogóként működhetnek, hulladékfoszlányokat takarva a leveleikbe, így rontva a műanyag esélyét, hogy kárt okozzon a tengeri életben.

Matematikai extrapolációs becslések alapján a kutatók arra következtetnek, hogy csak a Földközi-tenger medencéjében akár 900 millió műanyag darab is bele lehet gabalyodva a tengeri füves medrekbe, ami „a műanyag törmelék folyamatos tisztítását jelenti a tengerből”.

„Megmutatjuk, hogy a tengerfenék műanyag törmelékei a tengeri fű maradványaiba szorulhatnak, és végül partot érve elhagyhatják a tengeri környezetet,” mondta Anna Sanchez-Vidal vezető szerző, a barcelonai egyetem tengerbiológusa.

A Neptunus labdák szorosan tekercselt növényi kötegek, amelyekből a hosszú tengerifű szálak kihajtanak.

Méretük és alakjuk a rögbi labdákhoz hasonló, és bár nem világos, hogy a műanyag károsítja-e a növényt, életútjuk során azt látjuk, hogy kimosódnak a strandokra, és ezzel eltávolítják az elfogott műanyagot az ökoszisztémából.



A levelek is ellátják ezt a funkciót, és Sanchez-Vidal és csapata a mallorca-i strandokról ezeknek a partra vetett növényeknek a gyűjtése során megállapította, hogy a tengerifű szálak fele tartalmazott törmeléket, ami kb. 600 darab műanyagot tartalmaz levél-kilogrammonként.

A tudományos jelentésekben közzétett megállapítások szerint a szorosan kötött Neptunus labdáknak csak 17% -a tartalmazott műanyagot, azonban sokkal nagyobb arányban, kb. 1500 darabot kilogrammonként.

A tengeri fű csupán a tengerfenék 0,02 százalékát fedi le, de az Északi-sarktól a trópusokig növő 70 fűfaj fontos ökoszisztéma-szolgáltatásokat nyújt az emberek és más fajok számára.

Ezek alkotják a parti tengeri táplálékrendszerek alapját, óvodaágyakként szolgálnak a halak és rákok ezernyi faja számára, valamint fontos élőhelyként szolgálnak a dugongok, a manátuszok, a ráják és a csikóhalak számára. Megakadályozzák a tengerparti eróziót, és kipárnázzák partvonalakat a viharok hatásait is mérsékelve, csökkentve az általuk okozott károkat.

Ezenkívül 35% -kal gyorsabban különítik el a szén-dioxidot, mint a szárazföldi erdők, ezáltal ténylegesen „a föld tüdejévé” válnak.


Forrás: goodnewsnetwork.org
Képek forrása: goodnewsnetwork.org; 24.hu
(Itt oktatási célból szerepelnek.)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments