2084

By Józsi - május 11, 2021

2084 - Az eltűnt jég nyomában - Képzelt riport a klímaváltozásról

James Powell




2084-et írunk. Idős kutatók, tudósok, szakértők, politikai vezetők és humanitárius követek emlékeznek vissza a globális felmelegedés több évtizeddel korábbi kezdeteire, fordulópontjaira és következményeire. A velük készült fiktív interjúk révén bejárjuk az egész világot, hogy megtudjuk, mi történt az emberiséggel és az élővilággal a 21. században. Áradások, tengerszint-emelkedés, szárazságok és tüzek, politikai szélsőségek és migráció, fajok pusztulása... A könyv szerzője, James Powell bemutatja, milyen sors vár Földünkre és az emberiségre - ha nem teszünk ellene sürgősen.

James Powell geológus, geokémikus, klímakutató, több amerikai felsőoktatási intézmény (Oberlin College, Reed College, Franklin & Marshall College), a Franklin Institute és a Los Angeles-i Természettudományi Múzeum korábbi elnöke. 1987-ben kisbolygót neveztek el róla (9739 Powell).

Ha az olvasás élményét akarom értékelni a könyv esetében, akkor elmondhatom, hogy mérhetetlenül szomorú lesz az ember tőle. Vajon, ha az én generációm elél száz évig, akkor a mából egy sokkal szörnyűbb jövőbe csöppenhetünk? Nem is beszélve arról, hogy a ma születettek generációi nem fogják érteni, miért nem fogtuk vissza magunkat a pazarlásban, hiszen a 2020-as évek jelenti a fordulót, amíg még enyhíthető a globális felmelegedés. Ha valaki előre lapoz, van egy Kiút c. rész is a könyvben, ami reményt jelenthet a totális disztópiába való átmenetben. A megoldástól azonban nem vagyok maradéktalanul boldog.

Egy dologra jó a könyv: hogy elrettentsen minket, remélem, sikerül!


Forrás: libri.hu
Hozzá írta: Sós József
Kép forrása: libri.hu
(Itt oktatási célból szerepelnek.)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments