Andy Goldsworthy varázslatos land artja

By Józsi - szeptember 18, 2021

Andy Goldsworthy a saját területén elismert brit szobrász, aki ideiglenes tájművészeti installációkat hoz létre pálcikákból és kövekből, és bármi másból, amit kint talál. Goldsworthy, aki matematikus fia, farmokon nőtt fel, mielőtt végül a mai Közép-Lancashire-i Egyetemen szerzett diplomát. „A föld művészetem nagy része olyan, mint a krumpli szedése,” mondta a Guardiannek. „Fel kell venned a ritmust.”

Goldsworthy land artjának nagy része átmeneti és mulandó, ezért sokan úgy tekintenek rá, mint a Föld törékenységének kommentárjára. Goldsworthy számára azonban a kép bonyolultabb.

„Amikor csinálok valamit egy mezőn, utcán vagy megváltoztatom a tájat, az eltűnhet, de ez a helyek történetének része,” mondja egy másik interjúban. „Az első időkben a munkám az összeomlásról és a bomlásról szólt. A mostanában előforduló néhány változás túl szép ahhoz, hogy egyszerűen romlásnak lehessen nevezni őket. Folkestone-ban egy reggel korán keltem a beérkező árapály előtt, és egy sziklát borítottam pipacs szirmokba. Nyugodt volt, és a tenger lassan és óvatosan elmosta a szirmokat, levetkőzve a sziklát, és vörös fröccsenést keltve a tengerben. A kikötő, ahonnan sok csapat hadba indult, a háttérben volt.”

Görgess lejjebb, hogy megnézd Andy Goldsworthy művészetét; ez bizony egyedülálló, gyönyörű a rövid ideig tartó szépsége és a különleges művészete miatt.


















Szöveg és képek forrása: boredpanda.com
(Itt oktatási célból szerepelnek.)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments