Fából készült műhold

By Józsi - szeptember 21, 2021

A világ első fából készült műholdját idén indítják


A skandináv szatellit teszteli, hogy a rétegelt lemez hogyan bírja az űrbéli környezetet.




A világ első "fából készült műholdja" idén indul útjára.

A WISA Woodsat nanoszatellit, amely 10 x 10 x 10 cm méretű és körülbelül 1 kilogramm tömegű, felületi paneleihez speciális típusú bevonatos rétegelt lemezt (a neve WISA) használtak. A fából készült műhold egy misszió részeként indul el, amelyet az Arctic Astronautics, egy finn vállalat tervezett, ami miniatűr szatellit szetteket készít tanulóknak. A misszió célja, hogy tesztelje a rétegelt lemez paneleknek a viselkedését és tartósságát az űr szélsőséges viszonyai között, és felmérje azok alkalmasságát a jövőbeli küldetésekre.

A műhold két kamerával lesz felszerelve, amelyek közül az egyiket egy fém szelfibotra rögzítik, így a misszió csapata megfigyelheti, hogyan változik a műhold rétegelt lemez felülete az űrkörnyezetben.

„A rétegelt lemez alapanyaga nyírfa, és alapvetően ugyanazt használjuk, mint amit egy bútoráruházban találunk,” mondta egy nyilatkozatban a Woodsat főmérnöke, Samuli Nymanm, aki az Arctic Astronautics társalapítója. „A fő különbség az, hogy a közönséges rétegelt lemez túl nedves az űrhasználathoz, ezért a fánkat termikus vákuumkamrába helyezzük, hogy kiszáradjon. Ezután atomos réteg-lerakást is végzünk, és egy nagyon vékony alumínium-oxid réteget adunk hozzá.”

Tehát hogyan élheti túl a fából készült műhold a világűrben?

Az alumínium-oxid, egy kémiai vegyület, igen kemény anyag, amelyet megtalálhatunk a smirgli felületén is, segít megakadályozni, hogy a fa bármilyen gázt bocsásson ki az űrkörnyezetben. Ezen kívül megvédi a felületet a korróziós atomos oxigénnek való kitettségtől, amely a Föld légkörének peremén található. Ezt a fajta oxigént, amely akkor keletkezik, amikor a nap erős UV-sugárzása feldarabolja a normál oxigénmolekulákat, először akkor fedezték fel, miután megsérült a NASA korai űrsikló-misszióinak hő takarója.

Ez az atomos oxigén valószínűleg elsötétíti a rétegelt lemezek színét. A műholdnak azonban túl kell élnie a szélsőséges környezetben, áll a cég közleményében.

 

A bevonaton kívül a mérnökök különféle lakkokat és mázakat is tesztelnek a fa egyes szakaszain.

A két kamerán kívül a műhold egy sor nyomásérzékelőt is tartalmaz, amelyek figyelemmel kísérik a nyomást a fedélzeti üregekben, különösen a műhold keringésének első napjaiban.

A szatellit kísérletet is végez, amely egy új, 3D-s nyomtatású, elektromosan vezető műanyag használatát fogja tesztelni, amely előkészítheti az utat a táp- és adatkábelek lehetséges jövőbeni közvetlenül az űrben történő fedélzeti 3D-nyomtatásának, az Európai Űrügynökség, amely segíti az Arctic Astronautics-ot, teszteli a műholdat, áll a közleményben.

A műholdat, amely kilenc kis napelemmel működik, amatőr rádiós felszereléssel látják el, amely lehetővé teszi a hobbisták számára, hogy rádiójeleket és képeket közvetítsenek szerte a világon.

Az Arctic Astronautics korábban egy fakockát repített egy időjárási ballonon, amely azonban nem lépte át a Kármán-vonalat, a légkör és az űr közötti határt. A jelenlegi Woodsat a technológia új generációja. Idén novemberben indítják az 500 és 600 kilométeres sarki pályájára a Rocket Lab Electron rakétáján.

A rétegelt lemezt gyártó UPM Plywood és a Huld technológiai tervező cég partnerek a projektben.

„Számos lehetőséget látunk a jövőben a misszió során kifejlesztett know-how felhasználásával,” mondta Matti Anttila, a Huld Űrfejlesztési Igazgatója.


Szöveg forrása: space.com
Képek forrása: earthsky.org
(Itt oktatási célból szerepelnek.)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments