11 tény a Föld napjáról, amiket talán nem tudtál

By Józsi - április 21, 2021


1970, Washington: az első Föld napjára készülnek.


Április 22-e a Föld napja, egy olyan nap, amikor az emberek mindenütt szánnak egy percet arra, hogy hálásak legyenek ezért a bolygóért és azokért a csodálatos természeti erőforrásokért, amelyeknek eddig hasznát vettük. Ez egy olyan nap, amikor mindent megteszünk annak érdekében, hogy a jövő generációi továbbra is élvezhessék ezeket az erőforrásokat. Lehet, hogy kihúzod a TV-t a konnektorból, biciklire pattansz, fát ültetsz, és többet teszel az újrahasznosításért.

Akármit is választasz, hogy megköszönd, a Föld napja nagyszerű módja annak, hogy kezdetét vegye egy életen át tartó gondoskodás bolygónkról. Amíg a Föld napját ünnepled (vagy terveket készítesz erről az öko-tudatos napról), szánj pár percet arra, hogy elolvass a Föld napjáról néhány kivételes tényt.


Tények a Föld napjáról


1 A Föld napját a vietnami háborús tüntetők ihlették.

1970-ben indította el Gaylord Nelson, a wisconsini szenátor, miután észrevette, hogy az emberek, akik tiltakoztak a vietnami háború ellen, nem gyakoroltak nyomást a kormányra a bolygónak az olyan szennyezések révén okozott kárai miatt, mint az olajszennyezés, a növényvédő szerek és a halálos szmog.

Gaylord Nelson amerikai szenátor azután alapította meg a Föld Napját, miután egy hatalmas olajszivárgás szemtanúja volt, amely során 1969-ben Santa Barbara partjainál több millió liter olaj ömlött ki.


2 A dátumot úgy választották, hogy vonzó legyen az egyetemisták számára.

Április 22-ét szándékosan választotta Nelson szenátor és Denis Hayes egyetemi hallgató (akinek többek között a Föld napjának nemzetközivé tételét és a Föld Napja Hálózat indítását köszönhetjük). Stratégiai szempontból választották április 22-ét annak érdekében, hogy több főiskolai hallgatót vonzzanak, akik ismertek voltak arról, hogy politikailag aktívak voltak a tiltakozás korszakában. A dátum a tavaszi szünet és az utolsó vizsgák közé esett.


3 Ennek az amerikai ünnepnek erős kezdete volt.

20 millió amerikai ünnepelte 1970-ben az első Föld napját. Azóta nőtt, és több mint 192 országban ünnepelte több mint egymilliárd a köz iránt elkötelezett támogató.


4 Sok más ország a „Nemzetközi Föld Anya napjaként” ismeri.

Ezt a nevet adta neki az Egyesült Nemzetek Szervezete 2009-ben. Itt, és az Egyesült Államokban még mindig egyszerűen a régi nevén, Föld napjának hívjuk.


5 A Föld napja mozgalom ösztönözte az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal létrehozását.

Az Environmental Protection Agency (EPA), az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal alapítását Richard Nixon elnök hagyta jóvá 1970-ben a Föld napja mozgalom eredményeként. A tiszta levegőre, a tiszta vízre, a mérgező anyagokra és a veszélyeztetett fajokra vonatkozó jogszabályokat is elfogadtak.


6 Mindenki részt vehet a Föld napján.

Minden korosztály vonulhat, fákat ültethet, megtisztíthatja közösségi területeit, és csökkentheti a hulladékot saját otthonában (vagy akár kipróbálhatja a zéró hulladékot), Föld napi tippeket találunk a neten. A kezdeményező vállalatok és kormányok gyakran használják a Föld napját a fenntarthatósági intézkedések és a környezet támogatására tett ígéretek bejelentésére.


7 A Föld napja nem azonos a napéjegyenlőség napjával.

A napéjegyenlőség napját, amely szintén ünnepli a bolygó gondozásának gondolatát, a tavasz első napján, március 20-án tartják. Amerikában 2020-ban a napéjegyenlőség napja március 19-én volt, amely több mint egy évszázada a legkorábbi tavasz – 2021-ben szokás szerint a tavasz március 20-án kezdődött.


8 A Föld napjának saját dala van.

A Föld napi himnuszt Abhay Kumar indiai költő írta 2013-ban, azóta az ENSZ összes hivatalos nyelvén rögzítették.


9 Ez a globális mozgalom igazi változásokat inspirált.

A 2011-es Föld napján 28 millió fát ültettek Afganisztánban a „Plant Trees Not Bombs” kampányra. 2012-ben Kínában több mint 100.000 ember ült kerékpárra a CO2-kibocsátás csökkentése és az autók által okozott szennyezés mértékére való figyelemfelhívás érdekében.


10 Minden évben változik a Föld napja témája.

1990-ben a figyelem középpontjában a környezeti kérdések globális mozgósítása állt, nagy hangsúlyt fektetve az újrahasznosításra. 2000-ben a globális felmelegedésről és a tiszta energiáról szólt. 2010-ben jelent meg a világ legnagyobb környezetvédelmi szolgáltatási projektje – a Billion Acts of Green – valamint egy 250.000 fős klímaváltozási gyűlés Washington DC-ben. A 2021-es Föld napjának témája a Földünk helyreállítása, amelynek célja emlékeztetni arra, hogy bár sokat tennénk bolygónk védelme érdekében, mindannyiunknak szüksége van egy egészséges Földre is, hogy támogassa életünket, egészségünket és túlélésünket.


11

A 2020-as Föld napján világszerte 20 millió ember kapcsolódott be a 12 órás Earth Day Live eseményre, amelyet távolról rendeztek meg a koronavírus-járvány miatt.


Forrás: realsimple.com; dosomething.org
Kép forrása: pennlive.com
(Itt oktatási célból szerepelnek.)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments