A jelelő kesztyű

By Józsi - április 07, 2021

Ismerd meg azt a kenyai mérnököt, aki olyan kesztyűt készített, amely a jelnyelvet hallható beszéddé alakítja




RÖVIDEN

A tények:

Az újító Roy Allela feltalált egy kesztyűt, amely elolvassa a jelnyelvben lévő egyedi kézmozdulatokat, és hallható beszéddé alakítja őket egy Android alkalmazáson keresztül. Sign-IO-nak nevezi a kesztyűjét.

Töprengés:

Olyan világot hozunk létre, ahol mindannyian valóban kommunikálhatunk, de képzeljük el, milyen lehet a világunk, ha az ilyen és még sok más találmányt nem korlátoznák a költségek és a start-up folyamatok. Gondoljunk arra, hogy mi mindent oldanánk meg, ha mindannyian együtt dolgoznánk.


Képzelj el egy olyan világot, ahol mindenki könnyebben kommunikál. Nos, egyre közelebb kerülünk ehhez, ahogy telnek az évek.

A 25 éves kenyai mérnök és újító, Roy Allela nemrégiben segített az emberiségnek egy újabb lépést tenni ebbe az irányba. Allela új kesztyűt tervezett, amely javítja a kommunikációt a siketek és a jelnyelvet nem értők között. Új találmányát „Sign-IO” kesztyűnek hívják, amely a jelnyelvi mozgásokat hallható beszéddé képes alakítani.

Allela kesztyűje az ujjakon elhelyezett érzékelőket tartalmaz, amelyek képesek észlelni az egyes ujjak helyzetét, beleértve azt is, hogy az ujjak mennyire hajlanak egy adott helyzetbe. Ez fontos, mivel a jelnyelv sok egyedi mozgást tartalmaz, amelyekhez apró részletek pontos felismerése szükséges. A kesztyű Bluetooth-on keresztül csatlakozik egy Android telefonhoz, amely ezt követően szövegfelolvasó technológiával lehetővé teszi, hogy a jelnyelvet befogadó személy megértse a hangon keresztül elmondottakat.

Roy-t az inspirálta a kesztyű elkészítéséhez, hogy van egy fiatal unokahúga, aki siket. A családjában senki sem ismeri a jelnyelvet, beleértve Roy-t sem, így gyakran küzdöttek, hogy kommunikáljanak vele.

„Az unokahúgom felveszi a kesztyűt, párosítja őket a telefonjával vagy az enyémmel, majd jelelni kezd. Képes vagyok megérteni, amit mond,” mondta Allela.

„Az emberek különböző sebességgel beszélnek, és ugyanez érvényes azokra, akik jelelnek: egyesek nagyon gyorsak, mások lassúak, ezért ezt integráltuk a mobilalkalmazásba, hogy bárki számára kényelmes legyen használni,” folytatta a projekthez szükséges kreatív mérnöki munkára hivatkozva.




A kezdeti szakaszban, Allela saját hazájában, Kenyában képzeli el a kesztyűjét a speciális igényű gyermekek iskoláiban. Innentől kezdve reméli, hogy üzleti tevékenységét és találmányát kibővíti, hogy minél több siket embert és gyereket érjen el szerte a világon. Mint említettük, a Sign-IO kesztyű csak egy a sok újítás közül, amely elősegíti az emberiség kapcsolatát, függetlenül attól, hogy az élet milyen egyedi vonatkozásait tapasztaljuk.

Allela kesztyűje jelenleg a fejlesztés prototípusának fázisában van, és még nem elérhető a nyilvánosság számára. Ettől függetlenül világszerte meglehetősen nagy izgalmat kelt, tekintettel arra, amit ígér. A Sign-IO New Yorkban, az Amerikai Gépészmérnökök Társaságának (ASME) globális döntőjén a „Hardware Trailblazer Award” 2018-as nagydíjasa volt, és a Royal Academy of Engineering Leaders in Innovation ösztöndíjának második helyezettjeként is elismerést kapott Londonban.


Forrás: collective-evolution.com
Képek forrása: collective-evolution.com
(Itt oktatási célból szerepelnek.)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments