Zöldmező a kirakatban

By Józsi - április 27, 2021



A Kultúrgorilla új projektje, egy folyamatosan növekvő, szabadon burjánzó vadvirágos kert, ami a Bartók Béla úti Zipernowsky Stúdió kirakatában megszemlélhető. A projektben Máté András, az ökológiai szemléletű gyeptelepítés szakértője is közreműködött, segítségével zárt homokpusztákra és homoki szántókra jellemző mikro-növényvilágot hoztak létre egy magaságyásba ültetve, amit Horváth Gábor asztalos készített.




Mindez azonban csak kirakaton át látható. „A két négyzetméteres kertbe pipacsot, sást és más vadnövényeket ültettünk, amelyek hamarosan virágozni fognak, így érdemes figyelemmel kísérni a változásokat, mert az segíthet újrakapcsolódni a növényekhez, amelyek a természet alapvetően fontos elemei,” mondta Göttler Anna, a kirakat kiállítás egyik kurátora.




Az élő installáció Agnes Denes Búzamezőjét juttatja eszembe, ami 1982-ben környezetművészeti alkotásként egy valódi, közel egy hektáros búzamező volt – New York belvárosában, a Manhattan déli részén, a Wall Street és a World Trade Center közvetlen közelében, egy korábbi törmeléklerakó helyén. Ezekkel a felhangokkal is érdekes a Kultúrgorilla projektje, és az elzártság a korábbi években is szimbolikus lehetett volna, azonban most, a pandémia idején mindannyiunk számára nyilvánvaló élményt hordoz. Budapest sűrűn beépített részén egy apró zöld felület, amire vigyáznak, üveg védi, a kirakatban, ahol máshol árucikkeket szoktunk látni. Ki ne érezné ennek a kritikus jellegét.




Az installáció május 31-ig megtekinthető a Bartók Béla út 33-as szám alatti Zipernowsky Stúdió kirakatában, Újbuda Önkormányzata és a Humusz Szövetség is segítette a megvalósulását.





Infó: greendex.hu; artportal.hu
Írta: Sós József
Képek forrása: greendex.hu; artnews.hu
(Itt oktatási célból szerepelnek.)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments