Csatornavízi hálók

By Józsi - október 12, 2020

Egy ausztrál város megtalálta a zseniális módját annak, hogy ne kerüljenek tárgyak a csatornavízbe




A műanyag szennyezés és a lebegő szemét a vízkészletben egy egyre növekvő globális probléma. Nem csak azért, mert veszélyes az emberi lényekre, hanem az egész élővilágra fenyegetést jelent. Szerencsére, olykor a legegyszerűbb és legkevésbé komplikált megoldások a leghatásosabbak. Az utóbbi években az egész világ hallhatott egy ausztrál városról, Kwinanáról – méghozzá jó okok miatt. 




Még 2018-ban Kwinana városa két hálót installált a Henley rezervátumban lévő csövekre.


A csatornavízi hálók, úgynevezett „szemét csapdák”, azért kerültek elhelyezésre, hogy csökkentsék a csatorna rendszerek műanyag hulladék kibocsátását. A hálókat úgy tervezték, hogy a vadrezervátumot megvédjék a szilárd hulladéktól, amit a helyi úthálózatról a szél fúj bele a csatornába. A szemét csapdákat két csatorna cső kiömlési nyílásánál helyezték el, amik a lakott terület és a természetes környezet határán vannak.




Bebizonyosodott, hogy az efféle hulladékkezelés rendkívül költséghatékony, mivel a kézi munka (munkások gyűjtötték a szemetet kézi erővel) a puszta minimumra csökkent. A csapdákat relatíve könnyű installálni, és amikor megtelnek – daruval kiemelhetők. 




Miután márciusban installálták, egy négy hónapos időszakban, a hálók kb. 370 kg szemetet fogtak fel.


A begyűjtött hulladékot egy válogató létesítménybe szállítják, ahol a zöldhulladékból mulcsot készítenek, és az újrahasznosítható/nem-újrahasznosítható anyagokat elkülönítik, és a műanyagot újrafeldolgozzák. A város lakóinak örömére szolgál, hogy a hálós módszer annyira rendkívüli módon sikeres projektnek bizonyult. A helyi élővilág is előnyét élvezheti – nem csak azért, mert az élőhelyek tisztábbak, hanem azért is, mert a szemét csapdák nem veszélyeztetik az állatokat, egészen máig egyetlen állat sem akadt a hálókba. 


A polgármester, Carol Adams szerint a város közössége mindig elkötelezett volt a környezeti kérdések tekintetében.




„Tudjuk, hogy Kwinana közössége nagyon lelkesen érdeklődik a globális problémákkal kapcsolatban, és tevékeny a pozitív környezeti hatások irányában, és ha nem lennének a csatornavízi hálók, akkor 370 kg úszó hulladék került volna a rezervátumba,” teszi hozzá Adams. 


Miután a város hatóságai a Facebookon posztolták a projektet, mindössze 48 óra alatt virális tartalom lett.


„A poszt sikere több mint 27 ezer megosztással, 92 ezer lájkkal és 13 ezer szívecskével csupán 48 óra alatt, amit a világ minden táján élő emberek küldtek, megmutatja, hogy milyen fontos a közigazgatás minden szintjén, hogy igazán kezdjünk el összpontosítani a környezeti kérdésekre, úgymint a projektre, hogy vegyük észre, a kis tetteknek is lehet nagy hatása,” mondja Adams polgármester. 

Kwinana városa két további csatornavízi hálót helyezett ki 2019-ben. A város már döntött, hogy ez a leghatásosabb és legköltséghatékonyabb módja a vízszennyezés csökkentésének. Képzeljük csak el, hogyha csak négy hónap alatt 370 kg hulladék gyűlt össze, akkor egy év alatt mennyit lehet begyűjteni, vagy két év alatt? Remélhető, hogy a példát máshol is átveszik, ahol az szükséges lehet. 


Forrás: boredpanda.com 
Képek forrása: boredpanda.com 
(Itt oktatási célból szerepelnek.)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments