New York új sztárjai a ronda zöldségek

By Józsi - október 29, 2020



Valahol hallottam, hogy a tengerentúlon külön piaca van a „ronda” zöldségeknek, amiket a nagy áruházláncok nem hajlandók felvásárolni, és a legtöbb helyen a gazdák kezén maradnak. New Yorkban három jelentősebb startup foglalkozik ökologikus zöldség árusítással. Ebben a bejegyzésben ezeket mutatom be. 



Imperfect Foods 




Az USA-ban az élelmiszerek 40%-a megevetlenül megy a kukába, 218 milliárd dollárnyi élelmiszert dobnak ki, az édesvíz készletek 21%-át olyan élelmiszerek előállítására fordítják, amik hulladékként végzik, 9 milliárd kilogrammnyi friss terményt vagy be sem takarítanak, vagy nem tudnak eladni minden évben, olvasható az Imperfect Foods, a tökéletlen élelmiszerek árusítójának honlapján. 

Az Imperfect Foods ételt adományoz a rászorulóknak, és támogatja a kistermelőket. A vállalkozás egy országos házhozszállítási szolgáltatást nyújt az USA-ban, és ezzel a célja redukálni a pocsékba menő ételek mennyiségét, és időt, pénzt spórolni az ügyfeleknek. A mindössze öt éves startup olyan, „tökéletlen” árukat forgalmaz, amik a nagy áruházláncok polcaira sosem kerülhettek volna, hiszen nem felelnek meg a szabvány külsőnek, azonban minőségben kiváló és izében zamatos táplálékokról van szó. A cég központja San Francisco, és USA szerte 30 kirendeltsége van. A vásárlók karton dobozokat rendelnek, amikbe 50 - 60 féle termékből pakoltathatnak, és 200 féle hűtés nélkül elálló cikkből, amik szezonálisan változnak. Minimális műanyagot használnak, és a komposztálható papírt részesítik előnyben. 



Misfits Market 




A Misfits Market weboldalán azt olvashatjuk, hogy az átlagos bolti áraknál 40%-al olcsóbban juthatunk élelmiszerhez náluk. A Misfits Market nagyon hasonlóan működik, mint a már bemutatott Imperfect Foods. Az élelmiszert dobozokban lehet rendelni. Ez a cég a „ronda” zöldségekre és gyümölcsökre fókuszál, amik küllemük ellenére finom ízűek. Ha bárkit is érdekelne Amerikában, hogy bolti szépségű-e egy zöldség vagy gyümölcs, úgyis feldarabolja és/vagy megfőzi, megsüti, úgyhogy a szépség kritériuma ezúttal teljesen mindegy. A Misfits Market mindezzel éppannyira hozzájárul a kukába dobott ételek mennyiségének csökkentéséhez, mint annak az évi 3,3 milliárd tonna széndioxid kibocsátásának a visszafogásához, ami a kidobott élelmiszerek előállításával együtt jár. 



Bowery 




A Bowery beltéri, vertikális farmokon állítja elő terményeit. A beltéri termesztés előnye, hogy bent a városban, ahol a legtöbb élelmiszert osztják el, helyben termelik az árut, így nincs szükség raktározásra és szállításra. A beltéri farm előnye még, hogy nincsenek a növények kitéve az időjárás szeszélyének. A beltéri termesztés sokkal produktívabb is, kisebb helyen többet lehet termelni. Nincs szükség kémiai anyagokra, a feltételeket a termelők ellenőrzése alatt lehet tartani. A Bowery agro-startupot négy éve alapították, és a leveles zöldségekre specializálódott. Megint csak redukálja az áru megtett útját. Helybéli házhozszállításra termel, és a Peapod, az Amazon Fresh és a Jet alkalmazásokon keresztül juttatja el terményeit a fogyasztóihoz. 



Magyarországon a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) indított szemléletformáló kampányt 2019-ben „Vegyél számba!” elnevezéssel, ami a „ronda” zöldségek és gyümölcsök fogyasztásának elfogadására hívta fel a figyelmet. 




Infó: amny.com; imperfectfoods.com; misfitsmarket.com; boweryfarming.com; elobolygonk.hu 
Képek forrása: amny.com; imperfectfoods.com; misfitsmarket.com; boweryfarming.com; elobolygonk.hu 
(Itt oktatási célból szerepelnek.)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments