Okos Levi’s dzseki

By Józsi - október 27, 2020

A Google és a Levi’s új okos dzsekit mutatott be, ami képes hívások fogadására és szelfik készítésére



A mandzsettába csúsztatható bluetooth címke 


A Google és a Levi’s 2019-ben ismét összeállt, hogy elindítsa a technológiával felszerelt farmer dzsekik divatirányzatát. 

Az új Levi’s Trucker Dzsekit a Google Jacquard technológiájával szerelték fel. Ezt a koncepciót először 2017-ben láthattuk, azonban a tavalyi dzsekin (2019) számos figyelemreméltó frissítést végeztek. A dzseki mögött álló technológia továbbra is egy Bluetooth-kompatibilis „címkére” támaszkodik, amelyet a kabát bal mandzsettájába lehet csúsztatni, ami érintőpadként működik, így irányítani lehet a zenét és egy sor más alkalmazást. 



A dzsekiben rejlő technológia alig észrevehető 


Azonban a címke maga, az új változatban sokkal kisebb, mint az előző verzióban, és a kabát „okos” része nagyon kis mértékben néz ki másként, mint a többi. Ez azt jelenti, hogy a viselő markánsan érezheti, hogy több van a mandzsetta belsejében, mint amennyire az a szemnek feltűnik (a címke rezgéseket vált ki, hogy értesítéseket jelenítsen meg), de még mindig teljesen mosható, csakúgy, mint az előző dzseki. 

És, csak úgy mint az előző Jacquard dzsekinél, mindent a kabát bal ujjának érintőpadján keresztül lehet irányítani. A viselő a Jacquard alkalmazás segítségével beállíthatja, hogy mely alkalmazásokat hogyan használja az egyes gesztusokkal (ebből négy van: az ujj csúsztatása felfelé, lefelé, dupla koppintás és lefedés.)



A serpa változat 


A Google frissítette a Jacquard néhány „képességét” is, így a dzsekit több alkalmazással való együttműködésre lehet programozni. Amellett, hogy a viselő képes irányítani a zenét és fogadni a hívásokat, mozdulatokkal is szelfizhet a telefonjáról, aktiválhatja a Google Segédet, vagy áttekintést kaphat a napjáról a naptárja és az aktuális közlekedési viszonyok alapján. 

Van benne egy új „Mindig Együtt” kiegészítés is, ami figyelmezteti a viselőt, ha túlságosan távol kerülne a telefonjától, miközben a dzseki rajta van, így meggátolhatja pl., hogy otthon felejtse a készüléket.



A 2017-es változat mandzsettája bluetooth klipsszel 


Maga a kabát ma már többféle férfi és női méretben kapható. Van egy gyapjú bélésű „serpa” variáció is, és az ára már sokkal közelebb került a többi Levi’s termékhez. A standard trucker dzsekik átszámítva kb. 60 ezer forintnál kezdődnek, míg a serpa változat 75 ezernél. Ez drágább, mint egy átlagos farmer dzseki, azonban még mindig olcsóbb, mint a tech-kabát korábbi változata, ami 100 ezer forint feletti összegbe került. 

Mindez még mindig kissé húzós kiadásnak tűnhet. Míg a Google Jacquard technológiája, amely egy speciális vezetőszál-típusra támaszkodik, az évek során nagy figyelmet kapott, a legtöbb fogyasztó valószínűleg még mindig nem érzi szükségét annak, hogy a technológiát szó szerint beleszőjék ruházatukba.



A Jacquard technológiát bele lehet szőni bármilyen textilbe 


Azonban Ivan Poupyrev, aki a Jacquardot vezeti a Google-nál, megjegyzi, hogy a képernyőidő és a telefonfüggőség körüli jelenlegi aggodalmak vonzóbbá tehetik a Jacquardhoz hasonló platformokat. 

„Jelenleg a képernyők és az annyira a telefonra koncentráló emberek között egy kis visszahatás tapasztalható,” mondja Poupyrev. „E mögött az ambient computing elképzelése áll, és az ambient computing ötlete nagyon ellentétes a telefon gondolatával. Az ötlet az, hogy a funkcióknak több érintési pontja van, és ugyanazok a funkciók érhetők el, de sokféle dologból.” 



A 2017-es Jacquard dzseki 


A Levi’s dzseki weboldala ezen a linken elérhető. 



A 2019-es trucker dzseki


Forrás: mashable.com 
Képek forrása: mashable.com; endclothing.com; wired.com 
(Itt oktatási célból szerepelnek.)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments