Készítsünk Halloween tök elemet

By Józsi - október 30, 2020

A Halloween elengedhetelen kelléke a tök. Mivel a Solarpunk elképzelései közé tartozik az alternatív energia használata, ünnepelhetünk úgy is, ha az őszi tök terméssel termelünk magunknak némi áramot. Az elv egyszerű: a sütőtök savas elemei, mint a cukrok, kölcsönhatásba lépnek a fémmel, hogy áramot hozzanak létre. A következő instrukciók követésével magunk is készíthetünk tök elemet.



1. lépés: Anyagok 




Megjegyzés: Mindez elkészíthető csupán egyetlen tökkel is. Ha több tököt használsz fel, több áramot kapsz! Ebben a bemutatóban két tököt használunk, hogy több elektromos feszültséget kapjunk. 

Íme, itt a lista mindenről, amivel el lehet készíteni az elemet: 

Tökök 

Galvanizált csavarok vagy szögek 

(A galvanizált itt azt jelenti, hogy cinkkel bevont, bármi, ami cinkkel van bevonva, működhet.) 

Valamiféle réz, mint szögek vagy drót darabok 

Drótok 

Itt két galvanizált csavart használunk és két darab vastagabb réz drótot, ami a boltokból beszerezhető. Bármilyen más cink és réz tárgyak működhetnek. 

Ha van krokodilcsipeszed, akkor mindent egyszerűbben tudsz összekötni. Ezeknek néhány száz forint darabja.



2. lépés: Helyezd el a galvanizált anyagot 




Mindegyik tökbe tegyél egy galvanizált csavart (vagy amilyen galvanizált anyagot épp használsz). Hagyd, hogy a csavarok kissé kiálljanak, hogy a drótokat később hozzá lehessen csatlakoztatni.



3. lépés: Helyezd el a rezet 




Minden tökbe helyezz el egy réz darabot is. Helyezd a rezet a galvanizált anyag közelébe, azonban úgy csináld, hogy a réz és a galvanizált anyag ne érintkezzen össze egymással, sem a tök belsejében, sem kívül.



4. lépés: Csatlakoztasd a tököket 




Csatlakoztasd az egyik tök galvanizált anyagát a másik tök réz anyagával, az egyik dróttal, amit használsz. Ez sorba fogja kapcsolni a sütőtöket, ami nagyobb feszültséget eredményez a végén.



5. lépés: Az elektromos vezetékek csatlakoztatása a tökökhöz 




Csatlakoztass egy drótot az egyik tök réz részéhez, amihez eddig nem kötöttél semmit. A képen piros drót látható, mert ott pozitív feszültség lesz, az elem ezen részében. (A képen nézd a jobb oldali tököt!) 

Szintén csatlakoztass egy drótot az eddig nem csatlakoztatott galvanizált anyaghoz, ami a másik tökben van. A képen fekete drót látható, mert ez a negatív. (A képen nézd a bal oldali tököt!) 

Megjegyzés: Talán feltűnhetett neked, hogy a képeken különböző csavarok láthatók. Ezzel is szemléltetjük, hogy az anyagoknak kell azonosnak lenni, és nem a tárgyak küllemének. Különböző darabokkal ugyanazt az eredményt érjük el.



6. lépés: Tök áram! 




Most már elektromos feszültség van a piros és fekete drótok másik végei között, amiket nemrég csatlakoztattunk. A képen egy digitális multiméterhez csatlakoztattuk őket, és 1,613V-ot mértünk. Nem rossz két töktől! 

Különböző feszültséget kaphatsz, ami függ a pontos cink és réz darabjaidtól, amiket használsz, és a tököktől. Megjegyzés: A bemutatóban két tököt sorba kapcsoltunk. Ezáltal nőtt az általános feszültség, amit kaptunk. Az itt használt sütőtökök mindegyike körülbelül 0,8V-ot szolgáltatott. A tökök sorba kapcsolása 1.6V-ot eredményezett. Még több tök sorba kapcsolása még tovább növeli a feszültséget. 



Forrás: instructables.com 
Képek forrása: instructables.com 
(Itt oktatási célból szerepelnek.)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments