A Warka víztornyok

By Józsi - november 17, 2020

A Warka víztornyok tiszta ivóvizet gyűjtenek az „ég vizéből”




Etiópia és az egész világ számos távoli falvaiban a vízgyűjtés veszélyes feladat. A legközelebbi forrásig tartó utazás több órába is telhet, miután a víz, amit kinyernek, gyakran szennyeződik emberi és állati hulladékkal. A vízhiány kérdése - amely világszerte több mint egymilliárd embert érint - olyan nagynevű filantrópok figyelmét hívta fel magára, mint a Microsoft társalapítója, Bill Gates. A problémán számos designer törte már a fejét, mint az építész, Arturo Vittori, aki a Warka víz terveivel állt elő, egy bambusz struktúrával, amit úgy terveztek, hogy összegyűjtse/begyűjtse a levegőből az iható vizet.




A 2012-es Velencei Biennále óta Vittori a koncepcióhoz egy sor kísérleti prototípust és hozzáadott létesítményeket dolgozott ki, az első kísérleti modell tornyot egy dél-etiópiai paraszti faluban installálták 2015 májusában, amelyet továbbra is figyelemmel kísérnek.



A Warka víztorony távoli közösségek támogatására szolgál


Vittori-nak ötlete támadt, miután elszigetelt kis falvakat látogatott meg egy magas fennsíkon, Etiópia északkeleti régiójában. Ott tanúja volt annak, hogy a falusiak olyan környezetben éltek, ahol gyakran folyóvíz, elektromosság, WC vagy zuhanyzás nélkül voltak. Megfigyelte, hogy a nőknek és a gyerekeknek miként kellett gyalogolniuk a sekély, védetlen tavakhoz, ahol a vizet gyakran állati és emberi hulladék szennyezi.



A bambusz struktúra úgy helyezkedik el, hogy gyűjtse és begyűjtse a levegő víztartalmát


Vittori javaslata egy olyan könnyű, könnyen felépíthető és infrastruktúrától független rendszer volt, mint a Warka. A torony bambusz vázból áll, amely hálós poliészter anyagot tart, olcsó és könnyen megépíthető. Az esőből, a ködből vagy a harmatból származó légköri víz kondenzálódik a háló hideg felületén, és folyékony vízcseppeket képez, amelyek a szerkezet alján található tározóba csöpögnek le. Szövet ernyő árnyékolja a torony alsó szakaszait, hogy megakadályozza az összegyűlt víz elpárolgását. A teljesítmény időjárástól függ, de minden torony képes arra, hogy egy közösség számára akár napi 100 liter vizet biztosítson.



A Warka víztorony evolúciója


Vittori és csapata számos forrásból merített ihletet, ideértve a biomimikriát, a helyi hagyományokat és a warkafát, amely egy óriási vad fügefa, amely Etiópiában honos. A warka vizet úgy tervezték, hogy a falusiak tulajdonában legyen, és ők üzemeltessék. Ez kulcsfontosságú tényező, amely elősegíti a projekt sikerét. A torony nemcsak az élet számára az alapvető forrást jelenti – a vizet – hanem találkozóhelyet is teremt a közösség számára, ahol az emberek a védőtető árnyékában gyűlhetnek össze nyilvános találkozókra és oktatásra.



A warka víztorony szerkezetét részletesen bemutató ábra


Egy torony felállítása összesen 500 és 1000 USD között van – kevesebb mint egynegyede a Gates WC-nek, aminek kb. 2200 USD-ba kerül a felszerelése, és még többe a karbantartása. És mivel a kialakítása alapvetően parametrikus, a Warka-torony könnyen testre szabható és különböző módokon kivitelezhető.



Bambusz keret tartja a belső hálós poliészter anyagot


A Warka Water megpróbál segíteni a különféle elszigetelt közösségeknek többek között olyan helyeken, mint Haiti, Madagaszkár, Kolumbia, Brazília, India, Sumba (Indonézia) és Kamerun. Ez a terjeszkedés nemcsak más helyi anyagokkal (köztük a pálmalevelekkel) való kísérletezést ösztönözte, hanem további projektek sorozatához is vezetett, amelyek más fontos kérdések megoldására irányulnak. A projekt kifejlesztett egy W-solar nevű moduláris rendszert, amely minden Warka tornyot áramforrássá alakít napelemek hozzáadásával, hogy világítást és a mobil eszközök újratöltéséhez szükséges energiát biztosítson. Mindeközben a W-garden egy olyan rendszernek a terve, amely a betakarított vizet használja az élelmiszer-előállításhoz, a W-toalett pedig a higiénia és a közegészségügy javítását szolgálja. A projekt igyekszik támogatást nyerni erőfeszítéseihez Caring Crowd kampány segítségével, ami ezen a linken megnézhető.



Eső, köd vagy harmat légköri vize kondenzálódik a háló hideg felületén



A kameruni Warka ház design koncepciója, amit a Warka Water Inc. design és építész cég álmodott meg, és fejleszt a Kamerun trópusi őserdejében élő helyi közösség számára




A kameruni fejlesztések lakóegységeket is tartalmaznak a víztornyok mellett



A warka víztoronynak több változatát tervezték, beleértve a Warka házat, amely a lakóteret egy vízgyűjtő körül helyezi el



A W-garden egy olyan rendszert javasol, amely a betakarított vizet használja fel az élelmiszertermeléshez, amint az itt látható



A W-toalett a higiénia és a közegészségügy javítását szolgálja


Forrás: designboom.com 
Képek forrása: designboom.com 
(Itt oktatási célból szerepelnek.)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments