Amikor a bútorok a földből nőnek ki

By Józsi - november 25, 2020

A designer a fákat művészi bútorként növeszti ki egyenesen a földből




Az általa „Zen 3D nyomtatásnak” nevezett eljárással Gavin Munro, tervező a hagyományos bútortervezés fogalmait vonja kétségbe. Ahelyett, hogy az érett fákat kivágná, hogy fűrészeljen és szegeljen, a Full Grown nevezetű cége tulajdonképpen az alapoktól kezdve a földből növeszti ki a bútorokat. A fákat stratégiailag ültetik, oltják be és formálják, hogy meghatározott struktúrákat alkossanak. Betakarításkor már elegáns bútorokat képeznek.




Ez egy olyan technika, amelyet Munro és csapata már 10 éve fejleszt, ez a fáradságos folyamat türelmet igényel, amint a fák korosodnak. Az Egyesült Királyságban található szabadtéri gyáruk, egy négyhektáros mező, ahol 3.000 fát ültettek el. Jelenleg 500 darabot gyártanak, amelyek különböző székek, lámpák és asztalok. A kész darabokban nem használnak ragasztót vagy kötéseket, csak faoltásokat, ahol szükséges. Az eredmény: gyönyörűen szobrászati darabok, amelyek tiszteletben tartják az eredeti anyagot, és bemutatják, hogy milyen finom az a mód, ahogy az emberi beavatkozás képes előállítani valamit belőle.




Az ötlet Munro gyermekkorából származik, miután észrevett a kertben egy bonszait, amely szék alakját öltötte. Amikor egy betegség néhány évvel később hosszú kórházi tartózkodásra kényszerítette, ez az emlék kinőtte magát, és ez vezetett a Full Grown megalapításához. Ebben az időben megtanulta azt a türelmet, amely jól szolgál egy olyan folyamatban, amelynek az eredménye több év múlva látható.




„Lényegében ez egy hihetetlenül egyszerű művészet. Először a fiatal faágak kiképzésével és metszésével kezded őket, amikor azok speciálisan előállított formázókon nőnek. Bizonyos pontokon ezt követően oltjuk össze, hogy a tárgy egy szilárd darabbá nőjön egybe – Úgy tekintek rá, hogy ez olyan, mint egy organikus 3D nyomtatás, amely levegőt, talajt és napsütést használ fel alapanyagaiként,” magyarázza Munro. „Miután a kívánt formára nőtt, továbbra is gondozzuk és ápoljuk a fát, miközben megvastagszik és érik, mielőtt télen betakarítanánk, majd hagynánk neki egy szezont megszáradni. Ezután jön a végső tervezés és befejezés kérdése, és bemutathatóvá válik a fa és annak textúrája.”




Megerősíti a sikerüket, hogy a Full Grown Willow Chair (Fűzfa szék) prototípusa a Skót Nemzeti Múzeum állandó gyűjteményének része. Annak érdekében, hogy segítsék az új év betakarításának finanszírozásában, nemrégiben elindítottak egy Kickstartert. (Ez a cikk eredetileg 2016. december 22-én jelent meg.) Alacsony anyagköltséggel és a lehetőséggel, hogy bárhol lehet növeszteni efféle bútorokat, a Full Grown egy izgalmas koncepció, amelyben benne van a lehetőség arra, hogy forradalmasítsa a bútorok tervezésével kapcsolatos gondolkodásmódunkat. A Full Grown weboldala ezen a linken megtekinthető. Kickstarter oldalukon is tájékozódhatunk, ezen a linken.










Forrás: mymodernmet.com 
Képek forrása: mymodernmet.com 
(Itt oktatási célból szerepelnek.)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments